Mozilla is niet opgezet met de beslissing van Microsoft om van Edge zijn nieuwe standaardbrowser te maken in Windows 10. Het bedrijf achter Firefox heeft die onvrede publiek gemaakt: CEO Chris Beard publiceerde een ‘open brief‘ op zijn bedrijfsblog geadresseerd aan Satya Nadella, Beard’s evenknie bij Microsoft. Titel van het stuk: “Microsoft, draai de klok niet terug voor keuze en controle.”

Het was bij Beard in het verkeerde keelgat geschoten dat het nieuwe besturingssysteem Windows 10 het veranderen van browser weer wat tijdrovender maakt. In plaats van gebruikers eerst de keuze aan te bieden welke browser ze willen downloaden, is Edge standaard het gebruikte programma. Edge is Microsofts opvolger van Internet Explorer en moet de slechte reputatie van die laatste doen vergeten.

Keuze gefnuikt

Het is uiteraard mogelijk om de browserinstelling van Windows 10 te veranderen, iets dat ook Beard aanstipt. Maar hoe meer tijd dat in beslag neemt, hoe minder gebruikers geneigd zullen zijn om dat ook te doen. Beard stelt dat Microsoft zo de keuze van de gebruiker fnuikt en zijn eigen product oplegt.

Mozilla claimt dat het eerder een poging ondernam om dit punt met Microsoft te bespreken nadat het de previewversie van Windows onder ogen had gekregen. “Die poging leidden echter niet tot enige vooruitgang, daarom deze brief,” aldus Chris Beard.

Firefox is de derde meest gebruikte internetbrowser ter wereld, maar heeft de laatste tijd watmartkaandeel moeten prijsgeven aan concurrent Chrome. Dat verklaart gedeeltelijk de vurige reactie van Beard op de configuratie van Windows 10. Ondertussen heeft het bedrijf al een tutorial gecreëerd die mensen moet helpen om hun vertrouwde vossenbrowser terug op Windows 10 te laten verschijnen.