Wanneer je melk vervallen is, dan ruik je dat. Het grote nadeel: je moet aan die vieze vervallen merk ruiken. ‘Geen probleem’, horen we je denken maar we hebben goed nieuws. Dankzij wetenschappers van de universiteit van Berkeley is het detecteren van vervallen voedsel binnenkort toch nog minder een probleem. Zij ontwikkelden een plastic dop die je laat weten hoe het met het koesap in de koelkast gesteld is.

Ze maakten daartoe een melkdop waarin elektronische componenten verwerkt zitten. Een speciaal circuit in de dop kan veranderingen in elektronische signalen detecteren die veroorzaakt worden door de melkverpestende bacteriën. Door je melk even ondersteboven te houden komt ze in aanraking met de elektronica en krijg je een waarschuwing.

De techniek van de onderzoekers werkt niet uitsluitend op melk. Ze hopen dat hun waarschuwingssysteem in de toekomst in meerdere producten wordt verwerkt waarna je de versheid er van met je smartphone kan na gaan. Specifiek stelt hoofdauteur van het onderzoek Liwei Lin voor dat je in de winkel kan kijken hoe vers een product is zonder het uit z’n verpakking te halen.