Eerder deze week onthulde de United Arab Emirates National Innovation Committee een project waarbij een kantoorgebouw volledig met 3D-printers gemaakt zal worden. Shaikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, de emir van Dubai en minister-president van de Verenigde Arabische Emiraten, wilt van de VAE het technologische centrum van de wereld maken op vlak van architectuur en design. Hieruit is het idee gegroeid een volledig 3D-geprint gebouw te maken, tot aan de meubels toe.

WinSun Global zal het project leiden in samenwerking met Gensler, Thornton Thomasetti en Syska Hennessy, allemaal vooraanstaande bedrijven op het vlak van bouwkunde en architectuur. “Dit project reflecteert de visie van ons leiderschap in Dubai.” Zegt Al Gergawi, de voorzitter van het National Innovation Committee van de VAE. “Het idee van 3D-geprinte gebouwen was ooit een droom, maar vandaag is het realiteit geworden. Dit gebouw zal een getuigenis zijn van de efficiëntie en creativiteit van de 3D-printertechnologie, waarvan wij geloven dat het een grote rol zal spelen in de constructie- en designsectoren.”

Om het gebouw te printen, zullen ingenieurs gebruik maken van een 3D-printer van zes meter hoog. Deze printer zal geassembleerd worden op de constructiesite en zal ter plaatse het volledige gebouw printen. De printer zal gebruik maken van Special Reinforced Concrete (SRC), Fiber Reinforced Plastic (FRP) en Glass Fiber Reinforced Gypsum (GRG). De 3D-printer heeft slechts enkele weken nodig om het volledige gebouw te printen. Hierbij zullen de werkkosten gereduceerd worden met 50 tot 80 procent en zal de hoeveelheid afval met 30 tot 60 procent afnemen ten opzichte van normale bouwmethodes.