Chinese Apple-gebruikers krijgen met een nieuw soort malware te maken die iPhones en iPads aanvalt via het OS X-besturingssysteem. Dat meldt het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks.

Het bedrijf doopte de malware Wirelurker. Wirelurker zit verborgen in OS X-apps die via onofficiële, Chinese downloadwinkels worden verspreid. Zodra er een iPad of iPhone op een besmette Mac wordt ingeplugd, maakt de software de overstap naar het mobiele toestel en begint daar kwaadaardige code toe te voegen aan legitieme apps.

“Dit soort aanvallen is vrij nieuw voor Apple, hoewel deze methode om computers te besmetten al zeker tien jaar oud is”, zegt Ryan Olson van Palo Alto Networks.

Voorlopig geen zorgen
Volgens Olson moet de gemiddelde gebruiker zich voorlopig nog geen zorgen maken over Wirelurker. Het is wel zo dat met deze methode Macs en iOS-apparaten stilaan in hetzelfde gevaarlijke vaarwater komen als pc’s en Android-toestellen. Wirelurker zou ook in staat zijn om zijn werk te doen op iPads en iPhones die niet werden 'gejailbreakt'. Jailbreaken is het kraken van Apples besturingssysteem om ook niet-toegelaten apps te draaien.

Hoeveel mensen er al besmet zijn met Wirelurker is niet bekend.