HP is één van de voornaamste spelers op de printermarkt, maar voorlopig heeft de fabrikant zich nog niet aan 3D-printing gewaagd. Daar komt binnenkort verandering in.

Het bedrijf heeft zijn expertise gebruikt voor de ontwikkeling van een nieuwe 3D-printtechnologie die naar eigen zeggen “hele industrieën op zijn kop kan zetten”. De technologie werd Multi Fusion Jet gedoopt en is gebaseerd op de manier waarop inkjetprinters werken.

Eerst wordt een laag materiaal op het werkoppervlak gelegd, waarop vervolgens een chemisch middel wordt geprint door Thermal Inkjet-printkoppen. Die kunnen zeer precies tot 30 miljoen druppels per inch op het materiaal aanbrengen. Het chemisch middel kan vanalles zijn, afhankelijk van de eigenschappen die gewenst zijn. Op die manier kan een print laag per laag worden opgebouwd.

Multi Jet Fusion moet prints opleveren die zowel ontzettend gedetailleerd als erg robuust zijn, en accuratere kleuren tonen. Bovendien zou de technologie tot tien keer sneller zijn dan de huidige procedures op de markt en minder hoge kosten met zich meebrengen. De demonstraties die HP heeft gegeven tijdens een persevenement zagen er alvast veelbelovend uit.

HP mikt met de technologie in de eerste plaats op grote ondernemingen, maar ook kleinere bedrijven en consumenten zullen op bestelling objecten kunnen laten printen. De eerste systemen die de nieuwe technologie gebruiken moeten vanaf 2016 beschikbaar zijn.