Apple heeft maandag het begin van zijn jaarlijkse WWDC-ontwikkelaarsconferentie ingezet met de onthulling van een nieuwe besturingssysteem voor Mac. OS X 10.10 Yosemite is de opvolger van Mavericks en brengt het OS verder in lijn met iOS.

De interface van OS X Yosemite wordt gekenmerkt door hetzelfde platte uiterlijk en gebruik van transparante panelen dat vorig jaar in iOS 7 werd geïntroduceerd. Patronen en texturen blijven achterwege en de meeste iconen werden volledig herwerkt om beter aan te sluiten bij het nieuwe ontwerp. Ook het dock is in een nieuw iOS 7-jasje gestopt. Geopende vensters nemen de kleurtemperatuur aan van de achtergrond en Apple introduceert een nieuwe “dark mode” die ervoor moet zorgen dat de interface de aandacht niet wegtrekt van het werk dat je gedaan wilt krijgen.

De vergelijking met iOS wordt verder doorgetrokken in het notificatiecentrum, dat voortaan ook een overzicht "Vandaag" biedt voor het weer, afspraken, herinneringen en kan worden aangevuld met widgets van externe ontwikkelaars om bijvoorbeeld ook sportuitslagen of een rekenmachine aan te bieden. 

Apple heeft ook verder getimmerd aan Spotlight, de zoekfunctie om doorheen je hele Mac te zoeken. Die werd volledig opnieuw ontworpen en verschijnt nu centraal op je scherm in plaats van verscholen te zitten in de linkerbovenhoek. Bovendien kan je voortaan ook zoekopdrachten op het internet uitvoeren via verschillende kanalen. De standaard zoekrobot is niet Google, maar Microsofts Bing.

Een nieuwkomer in Yosemite is de iCloud Drive. Vergelijkbaar met Dropbox nestelt iCloud Drive zich in de Finder en geeft het onmiddellijk toegang tot de documenten die je in iCloud bewaart. Je kan documenten in mappen organiseren en taggen, precies zoals je dat met andere bestanden op je Mac zou doen. De bestanden in iCloud Drive worden gesynchroniseerd met andere Macs en Windowspc's. Een andere cloudfunctie die Apple introduceert is MailDrop, waarmee je bijlagen tot 5 GB via iCloud aan je e-mails kan koppelen. Zo kan je de beperkingen op de grootte van bijlagen in veel e-maildiensten omzeilen. Google doet sinds eind 2012 al iets gelijkaardigs door Gmail en Drive te combineren. Bijlagen kunnen voortaan ook bewerkt worden met de nieuwe functie Markup om kleine bewerkingen door te voeren of aantekeningen te maken.

Ook de ingebakken apps zoals Mail, Calendar  en Safari hebben dezelfde metamorfose ondergaan als het besturingssysteem. Het uiterlijk is gelikter dan voorheen en alle overbodige zaken werden weggehaald. Ook de motor van Safari werd onder handen genomen en zou volgens Apple nu sneller JavaScript moeten draaien dan de andere browsers op de markt. De "Delen"-knop in de browser werd uitgebreid met personen waar je recent mee hebt gechat, zodat je hen snel een afbeelding of link kan sturen.

OS X Yosemite lijkt niet alleen meer op iOS 7, maar kan er ook beter mee communiceren. Apple biedt eindelijk ondersteuning voor AirDrop tussen OS X en iOS, zodat je makkelijk draadloos bestanden kan uitwisselen tussen je iPhone, iPad en Mac. Yosemite is zich bewust van de toestellen in zijn omgeving, waardoor je een mailtje kan beginnen typen op je iPhone en verder afwerken op je Mac. Hetzelfde geldt voor het bewerken van documenten in Apples iWork-kantoorsuite. Je kan een document naadloos en in realtime overdragen van je mobiel toestel naar je Mac of omgekeerd, om het verder te bewerken op het andere toestel. Je kan voortaan ook een mobiele hotspot op je iPhone instellen vanaf je Mac. De Berichten-app synchroniseert al enkele jaren tussen iOS en OS X, maar Apple gaat nu nog een stap verder door traditionele sms-berichten van je iPhone door te sturen naar je Mac. Dat geldt trouwens ook voor oproepen. In Yosemite kan je inkomende oproepen beantwoorden en uitgaande oproepen starten vanaf je Mac, op voorwaarde dat je iPhone in de buurt is.

Mac OS X 10.10 Yosemite is voornamelijk een grote opfrissingsbeurt voor het besturingssysteem, maar Apple maakt ook van de gelegenheid gebruik om gebruikers nog dieper in het ecosysteem te trekken door OS X en iOS nauwer met elkaar te integreren. Yosemite is vanaf vandaag beschikbaar als developer preview, gevolgd door een publiek bètaprogramma in de zomer. In de herfst wordt het besturingssysteem beschikbaar gemaakt als gratis upgrade voor bestaande gebruikers. Apple gaf nog mee dat OS X momenteel op 80 miljoen Macs draait, waarvan 51 procent op OS X 10.9 Mavericks, de meest recente versie die voor het grote publiek beschikbaar is.