Glaasje op? Blaas op je smartphone en Alcohoot vertelt je precies hoeveel je hebt gedronken en of je nog nuchter genoeg bent om achter het stuur te kruipen.

Alcohoot is een alcoholtester die bestaat uit een gratis app (Android en iOS) en een klein toestel dat je aansluit op de audiopoort van je smartphone of tablet. Het apparaatje bevat een elektrochemische sensor die het alcoholniveau bepaalt wanneer je erop blaast.

De resultaten kunnen indien gewenst worden opgeslagen in de app en worden in een grafiek weergegeven, zodat je je eigen drinkgedrag in kaart kan brengen. Heb je iets te veel op om meteen achter het stuur te kruipen, dan toont de app je de restaurants binnen loopafstand waar je eerst nog iets kan gaan eten. Of je kan meteen een taxi bestellen.

De Alcohoot maakt naar eigen zeggen gebruik van dezelfde sensor die ook in politietoestellen wordt gebruikt en er worden gelijkaardige hoge kwaliteitseisen gesteld. De applicatie geeft een melding wanneer de batterij van het toestel moet worden opgeladen of wanneer kalibratie nodig is.

De Alcohoot is al een tijdje op de markt in de Verenigde Staten, maar wordt vanaf nu ook in België en Nederland verdeeld door Alcoline. Het apparaat gaat voor 108,90 euro over de toonbank en voor die prijs krijg je er acht mondstukjes bij. Voor extra mondstukjes betaal je 15,45 euro voor een set van tien.