Nadat het vorige jaar werd afgesloten met een marktaandeel rond de tien procent, moet Windows Phone in de eerste drie maanden van dit jaar opnieuw terrein prijsgeven. Dat blijkt uit cijfers van Kanter Worldpanel.

In landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje tikte Windows eind december af op een gemiddelde piek van 10,3 procent. Nu ligt dat rond de 8,1 procent.

In Engeland ging het van 12,9 naar 9,1 procent. In Frankrijk stabiliseert het marktaandeel op 8,3 procent. In Italië, waar Windows Phone echt leek door te breken, daalde het van 17,1 procent naar 13,9.

Goedkope Androidtoestellen
Volgens Kantar ligt de daling vooral aan de instroom van goedkope mobieltjes met Android van Motorola, LG en Samsung. Die legden de goedkopere Nokia-modellen flink het vuur aan de schenen.

In de rest van de wereld doet het besturingssysteem van Microsoft het beter. In het eerste kwartaal van dit jaar ging de verkoop er op vooruit in zowel Australië, Japan als de VS.

Japanners willen iOS
In Japan valt vooral het overwicht van iOS op. In september kwam de iPhone er beschikbaar voor de grootste operator daar (NTT Docomo). Volgens Kanter heeft het apparaat sindsdien een marktaandeel van 57,6 procent. Android is goed voor 41,5 procent, Windows Phone voor 0,9 procent.