Slechts een jaar na de lancering van Creative Cloud besluit Adobe Systems maandag om definitief te stoppen met de verkoop van Creative Suite-software, de bekende programmabundels voor designers, videobewerkers en programmeurs.

Op zijn jaarlijkse hoogmis Adobe Max kondigde het Amerikaanse bedrijf de transitie aan. In eerste instantie was het nog  mogelijk om zijn programma’s en bundels in een doosje te kopen, maar de tweedeling tussen de ‘altijd-bij-de-tijd’ Creative Cloud en de jaarlijks bijgewerkte softwarepakketten werd als onhandig ervaren.

“We verwachtten dat het wel een paar jaar zou duren voordat dit zou plaatsvinden. Maar we waren verrast over hoe succesvol Creative Cloud is geweest”, zegt senior marketingmanager Scott Morris. “We weten dat dit een moeilijke overgang zal zijn voor sommige klanten, maar we denken dat het de beste keuze is op de lange termijn.”

Wat is Creative Cloud?
Nog even een snelle samenvatting: met Creative Cloud krijg je toegang tot alle applicaties in de Creative Suite, waaronder nieuwere producten voor webontwikkeling als Muse en Edge Animation, fotosuite Lightroom en verschillende online diensten voor online opslag en samenwerking.

Je betaalt dan voortaan op maand- of jaarbasis voor toegang tot de producten, waarbij je zelf bepaalt welke programma’s je naar de desktop haalt, als je tenminste voor de volledige suite hebt gekozen.

Je kunt ook kiezen om een enkel product te huren en Adobe heeft een teamformule in het leven geroepen, die licentiebeheer en samenwerking moet vereenvoudigen voor grotere bedrijven.

Maar: Adobe vraagt je wel om een keer per maand contact te maken met zijn servers om te controleren of je je rekening hebt betaald. En als dat niet het geval is, kan het besluiten om je (gedeeltelijk) de toegang te ontzeggen tot het product.

Dat was uiteindelijk het voordeel van de peperdure Creative Suite-pakketten: als je ze eenmaal had gekocht, wist je zeker dat Adobe ze niet meer van je af kon pakken.

Geleidelijke updates
Met de definitieve overgang naar een cloudabonnement sneuvelt voortaan ook het versienummer achter de producten. Normaal gesproken was de grote softwareupdate die deze beslissing vergezelde voorzien van het CS7-logo, maar vanaf nu houdt Adobe het bij het logo van de Creative Cloud en heten zijn producten voortaan Photoshop CC, Illustrator CC of Premiere CC. We vertellen je in een apart artikel wat de nieuwste verbeteringen zijn.

Creative Suite 6, de laatste versie voor de gang naar de cloud, zal voorlopig nog apart te koop zijn, maar de verwachting is dat die situatie niet lang zal duren. Adobe belooft echter wel dat het de ondersteuning zal blijven garanderen.

De overstap betekent ook dat grote jaarlijkse productupdates tot het verleden behoren. Adobe zal voortaan om de zoveel tijd nieuwe functies toevoegen, die ogenblikkelijk beschikbaar zijn in Creative Cloud.

Deze doorlopende updatecyclus past beter bij de abonnementsformule. Niet alleen stroomt het geld nu geleidelijk binnen, maar de ontwikkelaar van het programma hoeft niet meer met vuurwerk te wachten tot de volgende grote update, waardoor klanten een reden hebben om hun abonnement te laten doorlopen.

Wat kost dat, zo'n Photoshop-abonnement?
Om de pijn voor niet-overstappers te verzachten, geeft Adobe huidige gebruikers van de CS-pakketten tijdelijke korting bij de overstap.

“Klanten die vorig jaar hebben geïnvesteerd in een onbeperkte licentie, kunnen mogelijk het idee hebben dat hun upgrademogelijkheden zijn afgenomen, dus we geven ze een geweldige deal”, zegt Morris.

Wie Creative Suite 6 al had aangeschaft, kan zestig procent besparen op de huurprijs in het eerste jaar (24,59 euro p/m) en krijgt toegang tot het complete assortiment.


Eigenaren van een oudere licentie (CS3 tot en met CS5.5) betalen dan 36,89 euro per maand, ofwel een besparing van 40 procent op de normale huurprijs. De aanbieding geldt alleen als je toestemt met een jaarcontract en loopt tot 31 juli van dit jaar.

Na het eerste jaar zal de prijs voor een jaarabonnement stijgen naar 61,49 per maand. Studenten en docenten behouden ook na het eerste jaar de introductieprijs van 36,89 euro per maand.

Tenslotte heeft Adobe ook voor de mensen die een enkel softwarepakket willen huren een tijdelijke aanbieding: bestaande klanten (CS3 tot en met CS6) kunnen het eerste jaar 12,29 euro per maand betalen voor de huur van een Photoshop of Dreamweaver, mits ze toestemmen met een jaarcontract. Na afloop van dat eerste jaar betalen ze 24,59 per maand, wederom als ze een jaarcontract afsluiten. Je kunt ervan uitgaan dat de prijzen hoger zullen liggen als je van maand tot maand huurt. We voegen die prijzen toe zodra we die van Adobe hebben ontvangen.*

Adobe benadrukt dat klanten van Creative Cloud niet hoeven vrezen voor grillige prijsverhogingen.

Morris: “Een van de redenen dat CC weerstand opriep bij mensen was hun vrees dat we binnen een paar jaar de prijs zouden ophogen naar 100 dollar per maand. We hebben geen enkele intentie om dat doen, want we zouden het vertrouwen (van de klanten) verliezen, waardoor we falen in onze rol.”

De marketingmanager van Adobe verwacht ook niet dat mensen Creative Cloud in de steek laten zodra de introductietarieven zijn afgelopen. “We hebben het heel duidelijk gemaakt dat de gereduceerde prijzen alleen gelden voor het eerste jaar”, zegt Morris.

“We hebben er redelijk veel vertrouwen in dat de meeste van die (nieuwe) klanten zullen blijven wanneer de prijzen terug naar het normale niveau gaan.”

* Alle vermelde prijzen in dit artikel zijn inclusief BTW