Mozillas recentste browserversie heeft een pluginvrije pdf-lezer, volledig in lijn met de recente pogingen om in de Firefoxplugins te snoeien.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Na Mozillas recentste pogingen om Firefoxplugins te beperken, waaronder Adobes PDF-lezer, heeft de pas vrijgegeven Firefox 19 een standaard pdf-lezer aan boord.

De pdf-lezer is meteen ook de enige grote nieuwigheid in Firefox 19 en betekent dat gebruikers op Windows, Mac en Linux geen aparte plugin meer moeten installeren om pdf-bestanden te bekijken.

[download_file]

De PDF-lezer is gebaseerd op PDF.js, een door Mozilla gesteund project dat de pdf’s weergeeft met behulp van JavaScript. De functie is in januari in de bèta van Firefox al opgedoken.

De lezer zelf is in staat om op pc’s te draaien, op tablets en mobiele telefoons, maar was niet ingesloten in de update voor Android. Die heeft op zijn beurt bijkomende themes, ondersteuning voor Chinees en vereenvoudigd Chinees en verbeterde prestaties.

Mozilla is ten strijde getrokken tegen plugins die niet openbron zijn. De reden is dat ze de gebruikers mogelijk blootstellen aan beveiligingsproblemen. Toeval of niet, maar Adobe Reader is een van de eerste belangrijke plugins die er moet aan geloven.

Mozilla heeft beveiligingsproblemen met zijn recent uitgebreide Click-to-play-functie aangepakt. Daarmee blokkeert de browser alle plugins, tenzij de gebruiker de expliciete toestemming geeft om de plugin uit te voeren. De recentste versie van Flash is een uitzondering op die regel.