Google verrast deze week iedereen met een uitgebreide blik op de binnenkant van hun streng beveiligde datacenters. Die vormen het hart van het bedrijf en zelfs binnen Google heeft maar een beperkt groepje medewerkers toegang tot de servers.

Het is dan ook opmerkelijk dat Google onlangs fotograaf Connie Zhou uitnodigde om een fotoreportage te maken van hun datacenters. De foto’s bieden een unieke (en kleurrijke) kijk op het kloppende hart van Google. Je kan het resultaat bekijken op de website “Where the Internet lives”. Maar Google gaat nog verder. Op Google Maps kan je nu ook, dankzij StreetView, een virtuele wandeling maken door één van de datacenters.

Google is niet de enige die plots zijn geheimen prijsgeeft. Ook Facebook zette vorige maand de deuren van hun hardware lab open voor ZDNet.com journalist Jack Clark. Het lijkt een vreemde zet van beide bedrijven om zoveel inzicht te geven in de interne keuken, maar is het dat wel?

De relatie van deze bedrijven met hun gebruikers berust op vertrouwen en een garantie dat persoonsgegevens vertrouwelijk verwerkt worden. Daarnaast willen gebruikers de garantie dat hun informatie niet verloren gaat in de cloud, en dat ze er altijd bij kunnen wanneer ze dat willen. Het lijkt dus eerder een slimme zet om open kaart te spelen over de werking van je datacenters, waar die gegevens toch bewaard en verwerkt worden.

Datacenters kunnen dus een competitieve factor worden voor bedrijven die clouddiensten aanbieden. Wie weet schijnen ook andere bedrijven binnenkort wel een licht op hun datacenters.