Beveiligingsbedrijf Kaspersky werkt aan een veilig besturingssysteem dat industriële complexen onkwetsbaar moet maken tegen cyberspionage.

Zoals topman Eugene Kaspersky uitlegt in een blogpost, is dit besturingssysteem niet bedoeld voor typische bedrijfsnetwerken, maar voor industriële systemen die ‘altijd aan’ moeten staan.  

“Ononderbroken productiviteit is van het grootste belang voor elk industriële installatie in de hele wereld en daarom wordt beveiliging naar het tweede plan verwezen”, zegt Kaspersky.

Dit houdt onder meer aan dat dit de software die industriële complexen aandrijft nauwelijks wordt bijgewerkt. Volgens de beveiligingsman worden sommige systemen decennialang niet aangeraakt, met alle gevolgen vandien.

Zo wist Stuxnet in Iran grote schade aan te richten aan het atoomprogramma en zelfs al in 1982 zorgde een hack van de controleprogramma’s van de Transsiberische gasleverancier voor een reusachtige explosie in de pijpleidingen. En er zijn nog heel wat andere recente voorbeelden.

Kaspersky wil dit soort bedrijven een oplossing bieden met een besturingssysteem dat als een beschermende huls rondom bestaande systemen wordt geplaatst. Het kan dan dienen als buffer tegen malwareaanvallen, zodat kritieke systemen voor de aandrijving van elektriciteit of telefoonverbinding intact blijven.

“Allereerst is ons systeem op maat gemaakt en ontwikkeld voor het oplossen van een specifieke taak, en dus niet bedoeld voor het spelen van Half-Life, bewerken van vakantievideo’s, of babbelen op sociale media”, zegt Kaspersky.

Volgens de topman zal het systeem het onmogelijk maken om code uit te voeren van derde partijen, zodat ongeoorloofde applicaties niet meer kunnen draaien op het ‘Kaspersky OS.’ Het Russische bedrijf moet het nieuwe OS daarom van de grond af opbouwen.

Hoewel het project nog in opbouw is en Kaspersky veel details zal afschermen vanwege concurrentie en vertrouwelijkheid, belooft het in de toekomst om meer details te geven over de structuur van het nieuwe OS.