Volgens de Belgische politie is Google Street View een belangrijk hulpmiddel voor rondreizende dievenbendes. Hier lees je hoe je je huis verwijdert om ze niet op ideeën te brengen.

Eddy de Raedt, hoofd criminaliteit van de federale politie, zegt in enkele recente kranteninterviews dat Oost-Europese dievenbendes steeds vaker het internet gebruiken om zich voor te bereiden op woninginbraken. Facebook, maar ook de 3D-kaartenlaag van Street View zijn daarbij belangrijke hulpmiddelen, maar er is een manier om jezelf tegen dit soort praktijken te wapenen.

Om je huis te laten verwijderen, moet je een klachtenformulier invullen bij Google. Dat formulier vind je als je via Google Maps en Google Street View je eigen huis opzoekt. Als de foto mooi gekaderd is zodat je woning erop staat, kan je onderaan een heel discrete link vinden die zegt ‘Een probleem melden’.

We doen het even voor met een willekeurig gebouw. Het Brusselse kantoor van Google bijvoorbeeld. Stel nu dat ik de eigenaar van dat pand ben, dan moet ik dat eerst op Street View opzoeken en op de link van het meldingsformulier klikken.

De link naar het klachtenformulier

De discrete link naar het klachtenformulier van Google Street View

Als je op het klachtenformulier terechtkomt, kan je aanduiden welk probleem je precies hebt met die foto. Kies dan voor ‘Privacyproblemen’ en klik door op ‘Mijn huis’. Vergeet ook geen motivatie in te tikken en zorg ervoor dat het rode kadertje mooi aanduidt welk jouw huis is.

Het klachtenformulier

Het klachtenformulier van Google Street View

Als je klacht wordt aanvaard, verdwijnt je huis niet helemaal trouwens. De foto wordt gewoon vaag gemaakt. Een voorbeeld van zo’n vervaagd gebouw is het Google-kantoor in München. Een andere huurder had daar bezwaar gemaakt, waardoor Google zelf uit zijn eigen Street View geweerd is.