Google Street View is een hit in België, maar niet alle straten staan op de online 3D-kaart. Toyota vult de gaten in met de Belgische campagne iQ Street View.

Op de site iqstreetview.be kunnen Belgen straten ingeven die volgens hen nog ontbreken aan Google Street View, waarna een camerawagen langs komt om de locatie te fotograferen. Toyota maakt daarbij gebruik van zelf monteerbare 3D-camera’s van Do It Yourself Street View, een Duits bedrijf dat sinds vorig jaar complete camerakits en montagesoftware verkoopt.


Omdat Google zijn programmeerinterface (API) voor Street View openbaar heeft gemaakt, kan het bedrijf de straten vervolgens met de hand toevoegen aan het bestaande wegennet. Google maakt dan zelf gezichten en nummerplaten onherkenbaar om aan privacyeisen te voldoen. 

De hulpactie is vooral een slimme verkooptruc voor de Toyota iQ, een superkleine stadsauto die het Japanse merk in België in de markt wil zetten.

Update 15:54
Volgens Happiness Brussels, het bureau dat de actie op touw zette, krijgen bewoners van de straten die zijn gefotografeerd een brief in de bus en zullen ook korting ontvangen op de aanschaf van een Toyota iQ. Tweehonderd straten zijn inmiddels vastgelegd. De fabrikant zal aan het einde van het jaar alle verzamelde informatie aan Google overhandigen.