Een misnoegde werknemer van een bedrijf dat voor Facebook klachten over aanstootgevende content behandelt, heeft de censuurrichtlijnen gelekt.

De 21-jarige Marrokaan Amine Derkaoui lekte het document aan de nieuwsblog Gawker, uit onvrede over het hongerloon van 1 dollar per uur dat hij vorig jaar ontving toen hij enkele weken opleiding volgde bij het outsourcingbedrijf oDesk.

Dat bedrijf filtert in opdracht van Facebook de foto’s, video’s en opmerkingen die gebruikers als ongepast markeren. Medewerkers toetsen die inhoud af aan een lijst met richtlijnen met zaken die voor Facebook niet door de beugel kunnen. Ze beslissen dan of de opmerking of foto verwijderd moet worden, ongemoeid moet blijven, of doorgegeven moet worden aan Facebook.

De sociaalnetwerksite staat niet bepaald bekend om zijn transparante censuurbeleid. Zo verwijderde het al foto’s van een geamputeerde borst van een vrouw die via Facebook het bewustzijn over borstkanker wou vergroten, de albumhoes van het album Nevermind van Nirvana (omdat die een naakte baby afbeeldt) en andere onschuldige content. Het geeft vrijwel nooit een gegronde reden op.

Naakt en seks zijn taboe
Dankzij het document dat Derkaoui lekte, weten we nu wel wat van Facebook mag, en wat niet. Naakt en seks is een groot taboe, zo blijkt. Kussende mensen kunnen nog net door de beugel maar vrouwelijke tepels, of slechts een deel ervan, worden verwijderd. Ook als het gaat om een vrouw die haar baby borstvoeding geeft. Mannelijke tepels kunnen dan weer wel.

Ook foto's van camel toes en moose knuckles, waarbij de contouren van respectievelijk het vrouwelijk en mannelijk geslachtsorgaan duidelijk door kledij te zien zijn, mogen niet. Opmerkingen over of foto’s en video’s die de drug marihuana afbeelden zijn voor Facebook enkel een probleem als daaruit blijkt dat de gebruiker marihuana koopt, verkoopt of zelf kweekt.

Samengeperste schedels moeten kunnen
Expliciete afbeeldingen van verwondingen kunnen vaak wel door de beugel. Zo is er geen probleem met foto's van diepe vleeswonden, ineengedrukte schedels of ledematen, zolang er geen organen, beenderen, spieren of pezen te zien zijn. Voor afbeeldingen die nieuwsgerelateerd zijn worden bovendien geen uitzonderingen gemaakt.

Gefotoshopte afbeeldingen kunnen, maar dan mogen ze de afgebeelde persoon niet in een negatief daglicht stellen. Foto’s van duidelijk dronken personen of slapende mensen bij wie het aangezicht is volgeklad ziet Facebook als ongepast en moeten verwijderd worden. Hetzelfde geldt voor aanzetten tot haat, cyberpesten en bedreigingen.

Het volledige document vind je hier.