Een geblokkeerde website omzeilen is niet al te moeilijk. Maar met Google Translate wordt het echt kinderlijk eenvoudig.

Wie sinds oktober in België naar The Pirate Bay surft, stuit op een waarschuwing dat de site is geblokkeerd. Ook in Nederland is dat binnenkort het geval nu providers Ziggo en Xs4all zijn veroordeeld tot het blokkeren van de site.

In België blokkeert men op DNS-niveau, wat wil zeggen dat de URL van de website door providers niet wordt gekoppeld aan het IP-adres van de server van de website. Die methode werkt, maar is relatief eenvoudig te omzeilen door bijvoorbeeld de DNS-server van Google te gebruiken.

Maar het kan nog eenvoudiger. Wie een geblokkeerde website door Google Translate jaagt, krijgt de pagina onmiddellijk ongecensureerd te zien. De techniek werkt het best wanneer je als brontaal een zeer afwijkende taal kiest, bijvoorbeeld Chinees. De doeltaal stel je in op de taal van de site, bijvoorbeeld Engels of Nederlands.

Onze redactie raakte met deze methode probleemloos op het in België al enkele jaren geblokkeerde stopkinderporno.com en op thepiratebay.org. Het is in principe zelfs mogelijk om opzoekingen te doen op de torrentsite. Je krijgt eerst een foutmelding omdat het resultaat wordt geblokkeerd, maar door de link van die zoekactie opnieuw door Google Translate te jagen en daar aan te klikken, krijg je de resultaten via de vertaalsite.