Er zijn apps die zich in de Android Market vermommen als echte toepassingen zoals Angry Birds. Stiekem versturen ze dure sms'jes.

Google heeft 22 toepassingen en ontwikkelaccounts uit de Android Market gegooid. De apps zien eruit als echte spelletjes of wallpapers, maar ze zijn eigenlijk specifiek gemaakt om Europese gebruikers premium-sms-diensten aan te smeren. Van berichtjes die drie euro per stuk kosten.

Puur technisch zijn de apps geen malware omdat er geen beveiligingslek wordt misbruikt. Toch worden de apps verbannen omdat ze hun prijs niet juist afficheren of omdat ze auteursrechten schenden.

Onder de verwijderde apps zitten negen identieke horoscopen met de werkelijke kosten diep verborgen in de gebruiksvoorwaarden. Dit weekend werden er nog eens dertien nieuwe apps aan de schandpaal genageld. Daaronder wallpapers van grote films zoals Twilight en downloads voor populaire spelletjes zoals Angry Birds en Cut the Rope.

Volgens het bedrijf Lookout, specialist in mobiele beveiliging, krijg je als gebruiker eerst alleen een optie om verder te gaan. Als je daarop klikt, geef je eigenlijk toestemming voor de verkorte sms-nummers die met hoge tarieven werken. Volgens Lookout zijn gebruikers in onder andere Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland mogelijke de dupe. ZDNet.be heeft ook al Belgische slachtoffers van de fraude ontdekt.

Angry Birds verstuurt stiekem dure sms'jes

De eerste negen apps waren snel verwijderd, maar de tweede lading met onder andere Angry Birds heeft naar schatting veertienduizend slachtoffers gemaakt.

Alle kwaadwillende Android-apps die nu gevonden zijn, kun je onder één noemer vatten: RuFraud of Russian Fraud. Veel van de fraude met dure sms’jes komt immers van Russische downloadsites, zegt Derek Halliday van Lookout.