De Liga voor Mensenrechten reikt in januari de Big Brother Awards uit. Een prijs voor wie het minste respect heeft voor de privacy van de burgers. Enkele IT-projecten zijn kanshebber.

De Liga voor Mensenrechten reikt op 26 januari de Big Brother Awards uit. Een prijs voor wie het minste respect heeft voor de privacy van de burgers. Enkele IT-projecten zijn kanshebber.

Je kan zelf stemmen wie er verkozen wordt als big brother van het jaar op de site bigbrotherawards.be. Op de lijst staan negen instanties of praktijken die van weinig respect voor de privacy van andere mensen getuigen. Riooljournalistiek is de enige waarvoor IT en techniek niet cruciaal is. De rest is alleen mogelijk dankzij technologie.

Er staan projecten tussen die ongevraagd een hele hoop gegevens van burgers gaan registreren. Poltie Westkust bijvoorbeeld, die de politiezone vol camera’s heeft gehangen en nummerplaten van alle passanten registreert en bijhoudt wie wanneer waar was. MIVB en NMBS doen ook mee met het bijhouden van mensen hun whereabouts met MoBIB. Ook spyware en slimme meters gaan plots heel wat meer informatie registreren.

Door de kleren kijken
Er staan ook databanken op de lijst van de verkiezing, zoals de blacklists. Dat zijn zwarte lijsten met ongewenste klanten. Telemarketing is er nog zo een die hard leunt op een databank en op de analyse van klantengegevens. Online behavioral advertising is ook zo’n privacy-inbreuk die er komt door analyse van onze gedragingen, in dit geval van ons surfgedrag.

De bodyscanners zijn het laatste technologische privacyprobleem op de lijst kandidaten voor een bigbrotheraward. Deze toestellen kunnen door de kledij van vliegtuigpassagiers kijken.

Op donderdag 26 januari wordt de prijs uitgereikt door de Liga voor Mensenrechten, de Franstalige tegenhanger La Ligue des Droits de l’Homme, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Vrije Universiteit Brussel.