Met Street View kan je nu ook vanuit je luie zetel aan industriële spionage doen. We proberen eens te achterhalen wat Google in België doet, aan de hand van internetkaarten.

Als eerste stap surfen we naar naar maps.google.be en tikken we ‘Google Belgium’ in. Er verschijnen twee resultaten. Eén adres ligt in Brussel en als we via Street View inzoomen, krijgen we een kantoorgebouw te zien. De Belgische hoofdvestiging van Google. Heel erg boeiend is dat niet, want het Brusselse kantoor is vooral een verkoopskantoor.

De tweede locatie van Google in België is een pak interessanter: het datacenter in Saint-Ghislain bij Bergen. Dat is de computerzaal waar Googles zoekopdrachten worden uitgevoerd, waar de mails van Gmail staan en van waaruit de dienst Street View draait. Nu ja, al die diensten draaien er gedeeltelijk, want Google verschuift zijn rekenwerk van de computers tussen al zijn datacenters die het wereldwijd heeft.

Van op de straat krijg je een zicht op de omvang van het datacenter. Omdat het allemaal niet in één prentje past, hebben we een filmpje gemaakt dat de immense omvang van de computerzaal doet uitschijnen. Alleen jammer is dat we niet weten of dat hele gebouw vol staat. Het is immers goed mogelijk dat Google de zaal te groot heeft gebouwd om bij uitbreiding niet te hoeven bijbouwen.

Als we het terrein op een satellietfoto bekijken, blijkt de foto nog te dateren van vóór de bouw van het datacenter. Maar zo snel laat de internetbedrijfsspion zich niet afschrikken. Naar de concurrentie! Bing Maps dan maar. De luchtfoto’s van deze Microsoftdienst blijken recenter dan die van Google en ze blijken bovendien nog een pak gedetailleerder te zijn.

We hebben even een screenshot gemaakt van de kaart van het Google-terein in Saint-Ghislain met Bing Maps. Sommige dingen herkennen we op het zicht, zoals de grote serverzaal en de hoogspanningspost waar de elektriciteit binnenkomt.

 


Het terrein van Googles datacenter in Saint-Ghislain

 

Voor een aantal installaties op het terrein moet ik gokken wat ze zijn. Maar ik kan een berekende gok doen, want uit artikels op het internet weet ik dat de servers met water uit het kanaal gekoeld worden. Google heeft ook al verteld dat het water zuiverder terug naar het kanaal gaat dan het opgepompt wordt.

Er moeten dus warmtewisselaars met water zijn en een waterzuiveringsinstallatie. De warmtewisselaars staan ten westen van de computerzaal. Het gebouw dicht bij het kanaal is waarschijnlijk een waterzuiverings- en pompstation.

Hoeveel volk werkt er?
Er is bekend dat Amerikaanse winkels de luchtfoto’s gebruiken om te zien hoeveel volk er bij de concurrentie gaat winkelen. De winkels in Saint-Ghislain hebben pech, want de luchtfoto van Bing Maps is genomen op een zondag. De parkings van de nabijgelegen Colruyt en Cora zijn een grote kale vlakte.

Bij Google zijn er op die dag zeven auto’s en een bestelwagen op het terrein. De beperkte zondagsdienst wordt dus met een klein aantal mensen afgehandeld.

Op de Street-Viewfoto van de ingang van het Google-terrein in Saint-Ghislain is ook al een aantal auto’s te zien. Drie staan er voor de poort, een vijftal vlak achter de poort en er zijn ook drie Street-Viewwagens zichtbaar. In de verte, op de echte parking van het datacenter zelf, staan tien tot twintig auto’s geparkeerd.

Toegankelijkheid
Het terrein van Google wordt bewaakt door G4S. Dat zie je aan het logo dat er hangt en aan het uniform van de bewaker. Zowel aan de voor- als aan de achteringang is er een container met een of meerdere wachten.

De hoofdingang van het Googleterrein

De hoofdingang van het Google-terrein

Het terrein is afgeschermd met een gewoon hek en op sommige plaatsen staat er enkel een tijdelijk Heras-hek.

De achteringang van het googleterrein

De achteringang van het Google-terrein

Energie
Uit de foto’s kunnen we nog één extra ding leren. We kunnen volgen waar de hoogspanningsleidingen heen gaan die bij Google toekomen. Na een hele hoop klikken komen we enkele kilometers verder uit, bij Electrabel.

Electrabels elektriciteitscentrale van Saint-Ghislain werkt op gas. En daarmee weten we dus ook hoe groen het datacenter in Mons is.

De electriciteitscentrale van Electrabel in Saint-Ghislain

De elektriciteitscentrale van Electrabel in Saint-Ghislain

Dat is zowat alles wat we uit Google Street View en Bing Maps kunnen afleiden over het datacenter van Google. Heb jij er een probleem mee dat de moderne internetdiensten zoveel tonen? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.