Windows 8 gaat USB 3.0 "op robuuste wijze" ondersteunen. Dit bericht op de B8-blog van het Windows-team komt wellicht niet als een verrassing, gegeven de snelle proliferatie van USB 3.0-toestellen.

“Het was een gemakkelijke beslissing om te nemen”, geeft Windows-voorman Steven Sinofsky toe. “Maar niet zo simpel zonder afbreuk te doen aan het bestaande USB-ecosysteem.”

Selectie van apparatuur
De blogpost geeft een boeiend inzicht in hoe een nieuwe technologie zoals USB 3.0 in Windows wordt ingebouwd. Vooral de compatibiliteit met oudere USB-toestellen behouden zorgt duidelijk voor veel kopzorgen.

Sinofsky legt uit dat het onmogelijk is om alle USB-randapparatuur te testen en dat er dus een selectie wordt gemaakt. Daarbij wordt gekeken naar de populariteit van een USB-toestel, chipset (USB-controllers duiken in meerdere producten op) en apparaten waarvan bekend is dat ze voor problemen zorgen.

Het Windows-team bouwde ook een tool, MUTT, die eruitziet als een USB-stick en het gedrag van typische USB-toestellen kan simuleren.

Tien keer zo snel
USB 3.0 is in elk geval niet te negeren. Volgens cijfers van In-Stat zullen alle nieuwe pc’s in 2014-2015 uitgerust zijn met de nieuwe poorten. Wie nu een laptop koopt, zal vanaf een bepaald prijspunt USB 3.0 al tegen het lijf lopen.

De grootste troef van USB 3.0 is de snelheid. Die ligt ongeveer tien keer hoger dan voorheen.