Amazon steekt Apple en Google de loef af met de lancering van zijn streamingdienst voor muziek in de cloud.

De Amerikaanse internetsupermarkt lanceert deze week de Amazon Cloud Drive in de Verenigde Staten. Gebruikers kunnen hun muziekbestanden in aac- of mp3-formaat opslaan op de servers van Amazon en afspelen op elke computer of elk Androidapparaat met een internetverbinding.

Androidapp
De Cloud Player for Web is geschikt voor Internet Explorer, Firefox, Safari en Chrome. De Androidversie vervangt de Amazon MP3-app. De mogelijkheid om de muziekcatalogus van Amazon te doorzoeken en nummers aan te kopen blijft behouden. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de bestanden naar hun toestel te downloaden of in de cloud te bewaren.

Naast muziek kun je in de 5 GB gratis opslagruimte foto’s, video’s en documenten kwijt. Die kun je wel benaderen met een computer maar niet via de Cloud Player for Android. Wie een muziekalbum aankoopt via Amazon of ervoor betaalt, krijgt extra opslagruimte ter beschikking.

Google en Apple
Google en Apple werken ook aan een muziekstreamingdienst voor respectievelijk Android en iOS. De zoekgigant zou de dienst al intern testen, en een onafhankelijke ontwikkelaar kreeg hem begin deze maand ook al aan de praat.

Apple wil zijn clouddienst MobileMe uitbouwen, en muziekopslag en -streaming hoort daar natuurlijk bij. Mogelijk wordt Apples variant dit najaar gelanceerd, samen met iOS 5.