Microsoft heeft de langverwachte publieke bèta van Internet Explorer 9 uitgebracht. De browser moet uitblinken in snelheid en ondersteuning voor nieuwe webstandaarden zoals HTML 5.

De publieke bèta is in 33 verschillende talen te downloaden op de website BeautyOfTheWeb.com. Waar bij de vier vorige testversies de nadruk lag op de rendering-engine en de implementering van HTML 5, is bij de publieke bèta de grafische interface ook stevig aangepakt.

Minimalistisch
Met IE9 kiest Microsoft duidelijk voor minimalisme. De interface doet sterk denken aan die van Googles browser, maar dan met meer in het oog springende terug- en vooruitknoppen. Die nemen bovendien de prominente kleur van een geopende website aan.

De nieuwe browser wordt ook beter geïntegreerd in Windows 7. Met de combinatie 7 en IE9 kun je websites parkeren op de taakbalk, naast de snelkoppelingen naar je favoriete programma’s. En door de toevoeging van een menu met opties wordt de grens tussen applicaties en websites weer wat dunner.

Niet voor XP
Wie IE9 wil uittesten op zijn computer of laptop met Windows XP, komt bedrogen uit. De browser spreekt via DirectX 10 de grafische kaart aan om alle elementen van een website hardwarematig te versnellen. Alleen Vista en 7 worden door Microsoft van DirectX 10-ondersteuning voorzien.

Een andere aanpassing die de snelheid ten goede komt, is de nieuwe Javascript-engine Chakra. Die kan meerdere rekenkernen aanspreken waardoor het compilen van code op de achtergrond kan plaatsvinden terwijl het renderen op de voorgrond gebeurt.

Webstandaarden
Wat de webstandaarden betreft, worden bijna alle mogelijkheden van de nog niet afgeronde HTML 5-standaard ondersteund. Ook CSS3 en EcmaScript5 mogen geen problemen opleveren. Op gebied van video valt het open formaat WebM uit de boot, voorlopig wordt enkel video gecomprimeerd met h.264 ondersteund.

Meer details en uitleg bij nieuwe opties vind je op de Internet Explorer-blog.