Aldi pakt vanaf woensdag 4 augustus weer uit met een computer in de winkelrekken. Deze keer geen krachtige desktop of mobiele alleskunner, maar een compacte netbook. Weet Aldi de verwachtingen waar te maken en voor een kleine prijs een degelijk toestel aan te bieden?

Als je één netbook gezien hebt, kun je je niet van de indruk ontdoen dat je ze allemaal gezien hebt. Het Atomplatform laat dan ook weinig ruimte aan individuele producenten om hun hardware op maat te maken.

De jongste generatie netbooks is dan ook steevast voorzien van een Atom N400- of N450-processor en een Intel GMA 3150 grafische kaart. Buiten het design lijken onderscheidende factoren vaak alleen de grootte van de harde schijf, de hoeveelheid geheugen en het aantal cellen in de batterij.

Waar we bij vorige generaties netbooks nog af en toe Windows XP op de schijf aantroffen, is de Starter-editie van Windows 7 nu gelukkig helemaal ingeburgerd.

Specificaties
De specificaties van de Medion Akoya E1222, die vanaf morgen bij voedingsdiscounter Aldi in de rekken ligt, kopiëren we voor het gemak even van de Aldi-website:

 • netbook met 25,4 cm/10 inch led-backlight display (1024 x 600 pixels) 
 • Intel®Atom™ processor N450 (1,66 GHz) 
 • Intel®Graphics Media Accelerator 3150 gebaseerd op PCI-Express-technologie 
 • 1 GB DDR2 SDRAM-werkgeheugen 
 • 250 GB harde schijf (S-ATA) 
 • high definition audio met 2 luidsprekers 
 • draadloos LAN IEEE 802.11 n 1 
 • netwerkcontroller Ethernet LAN (10/100 Mbps) 
 • krachtige li-ionaccu met 6 cellen 
 • geïntegreerd bluetooth 2.1 
 • geïntegreerde 1,3 MP webcam en microfoon 
 • geïntegreerde kaartlezer (SD/MMC/MS en MS pro) 2 
 • voorgeïnstalleerde software met o.a. Windows®7 Starter Edition (OEM-versies) 
 • talrijke aansluitingen waaronder 3 x USB 2.0 
 • afmetingen: 266 x 18/46 x 180 mm 
 • gewicht: ca. 1200 g (incl. accu)

Stijlvol ontwerp
Het ontwerp van deze E1222 kunnen we het best omschrijven als stijlvol, al is dat natuurlijk van smaak afhankelijk. De bovenkant en het gebied rondom het scherm zijn afgewerkt in zwarte lak, en de bovenzijde rondom het toetsenbord is lichtgrijs van kleur. Het beeldscherm van 10 inch met led-achtergrondverlichting is van het glare-type, en reflecteert dus enorm, zeker bij een niet optimale lichtinval.

De beeldkwaliteit en kleurweergave zijn redelijk, maar de maximale helderheid had beter gekund. Het toetsenbord is van het chicklet-type, waarbij er tussen elke toets twee milimeter ruimte is gelaten. Zelfs met onze grote handen is het redelijk comfortabel typen, wat niet van elke netbook gezegd kan worden. Het toestel wordt wel behoorlijk warm, zowel aan de onderzijde, als aan de bovenkant onder het toetsenbord.

De softwarebundel die Medion biedt, is teleurstellend. We waarderen het meegeleverde MS Works, en gezien de prijs van deze Akoya hebben we er geen bezwaar tegen dat de geïnstalleerde versie van Office slechts een probeerversie is die maar zestig dagen blijft werken.

Een degelijke beveiligingssuite is echter onontbeerlijk, en ook hier blijkt dat het meegeleverde BullGuard Internet Security er na negentig dagen de brui aan geeft.

Goed voor mail en Facebook
Wie een netbook koopt met het idee een volwaardige notebook in huis te halen, komt bedrogen uit. Voor dagelijkse taken, zoals mailen, surfen en het onderhouden van sociale contacten via Facebook en andere netwerksites, biedt deze E1222 meer dan voldoende rekenkracht.

Veeleisende taken zoals video- en muziekbewerking, spelletjes en dergelijke zijn op een netbook niet mogelijk. Wat rekenkracht betreft vormen ook tekstverwerking en het werken in rekenbladen geen probleem, maar hier is het kleine scherm een beperkende factor. Wie langdurig met dit soort toepassingen in de weer is, is minstens aangewezen op een extra scherm.

Prestatiegewijs kan dit toestel dan ook niet op tegen zelfs maar een instaplaptop. Leggen we de scores echter naast die van een andere netbook met vergelijkbare specificaties, bijvoorbeeld Samsungs N210, dan blijkt dat de scores perfect in de lijn van de verwachtingen liggen.

Batterij
Een van de belangrijkste factoren die ons een waardeoordeel op een netbook doen plakken, is de autonomie ofwel batterijduur. Wat heb je immers aan een ultramobiel toestel als de batterij er al na drie uur de brui aan geeft?

Helaas zijn onze batterijtests, die heel wat tijd in beslag nemen, op het moment van publicatie nog aan de gang. Een eerste indicatie duidt op een autonomie van meer dan vijf uur bij niet al te zware belasting, zoals surfen of kantoorwerk.

Biedt deze Medion Akoya waar voor zijn geld, of besteed je je zuurverdiende euro’s beter aan een ander toestel? Aldi brengt de Akoya E1222 voor 299 euro aan de man, dus gaan we bij andere producenten op zoek naar toestellen die kunnen tippen aan deze aanbieding.

De concurrentie
In enkele online winkels vinden we de Asus Eee PC 1001PX voor minder dan 250 euro. Deze heeft een beeldscherm van 10,1 inch met een resolutie van 1.024 bij 600 pixels, dezelfde Atom N450-processor, maar een iets kleinere harde schijf van 160 GB. Het voornaamste minpunt van dit toestel is dat het wordt aangestuurd door het hoogbejaarde Windows XP.

En als je denkt dat dit een koopje is, de Acer Aspire One D150-BTw, met een oudere Atom N280-processor en eveneens Windows XP, vinden we in één winkel voor zelfs 199 euro nog in voorraad.

Een recentere versie van de Eee PC, De 1005P, vinden we voor ongeveer 299 euro in de winkelrekken. De specificaties van dit toestel zijn nagenoeg identiek aan de E1222 met dezelfe processor en chipset, en dezelfde hoeveelheid geheugen. Alleen de harde schijf valt met 160 GB iets kleiner uit, en de webcam biedt slechts een resolutie van 0,3 megapixel.

Hetzelfde geldt ook voor de dot S2.BE/100 van Packard Bell, die eveneens voor 299 euro verkrijgbaar is. Acer biedt in de vorm van de Aspire One 523h-2Db voor dezelfde prijs een toestel dat eveneens een harde schijf van 250 GB heeft, maar dit model heeft maar één jaar fabrieksgarantie.

Geen superkoopje
Kortom, de E1222 is behoorlijk geprijsd voor een netbook met deze specificaties, maar ook niet meer dan dat. Ons lijkt het alvast geen superkoopje waarvoor je uren voor de openingstijd van de winkel al in de rij moet gaan staan, zoals bij Aldi-laptops in een ver verleden wel het geval was. Zonder al te veel moeite kun je bij de gevestigde merken een toestel met vergelijkbare specificaties vinden, voor een vergelijkbare prijs.

Garantie
Een hekel punt bij toestellen van Aldi is de garantie. Met drie jaar standaardgarantie doet Aldi het beter dan veel van de gevestigde merken. Die blijven meestal steken op de wettelijke garantie van twee jaar, of proberen zelfs daar onderuit te komen.

Om te anticiperen op de reacties die ongetwijfeld bij dit artikel zullen verschijnen: we kunnen deze garantie helaas niet op haar waarde testen. We hebben in onze directe omgeving verhalen gehoord over Aldi-toestellen die in een aanvaardbare tijd hersteld of vervangen werden, net als verhalen waarbij het compleet misliep.

Is dit een reden om de garantie van Aldi af te kraken? Over de garantieafhandeling van zowat alle laptopmerken horen we immers dezelfde verhalen. En wie ooit een hardwaredefect heeft gehad aan een laptop van een van de traditionele merken, weet ook dat de winkel op de hoek of de gespecialiseerde onlineshop waar je het toestel hebt aangeschaft dan weinig meer kan doen dan het terugsturen naar de hersteldienst van de fabrikant. Vervolgens moet je er maar het beste van hopen.

External links

Aldi

External links

Medion