Digitale waakhond European Digital Rights (EDRI) lanceert een nieuwe, op de jeugd gerichte campagne over digitale privacy. Met een trendy stripalbum probeert de organisatie jongeren de gevaren van ICT uit te leggen.

In de maatschappij van vandaag speelt informatie- en communicatietechnologie een steeds grotere rol. Vooral jongeren maken intensief gebruik van zaken zoals smartphones, blogs en sociale netwerken. Wat ze daarbij echter vaak uit het oog verliezen, is dat ze met al die toepassingen hun privacy op het spel zetten.

Daarom werkte EDRI samen met andere Europese organisaties aan een sensibiliseringscampagne, gericht op jongeren. Het resultaat daarvan is de strip Under Surveillance.

In de strip wordt getoond hoe een jonge fotograaf (Daniel) gearresteerd wordt op verdenking van cyberterrorisme. Zijn activiteiten en sociale contacten op het net maakten hem tot verdachte. Omdat Daniel gretig gebruikmaakt van ICT-toepassingen zoals gps en betaalkaarten, was hij gemakkelijk op te sporen.

Hoe het verhaal verdergaat, kun je zelf lezen op de website van EDRI. De strip is beschikbaar in het Engels, Frans, Tsjechisch en Catalaans.