Star Trek is de film die het vaakst illegaal gedownload wordt. Volgens de website Torrentfreak werd de film in 2009 bijna elf miljoen keer van internet gehaald. Dat is meer dan The Dark Knight, die vorig jaar het populairst was onder de illegale downloads.

De top tien toont aan dat er niet altijd een evenwichtige verhouding is tussen piraterij en hoe de film in de bioscoop scoort.

Zo zijn Ice Age: Dawn of the Dinosaurs en 2012 respectievelijk tweede en vierde in het lijstje van meest opbrengende films van 2009, maar ze komen niet in de illegale download top 10 voor. De film Rocknrolla daarentegen staat daar met 9,4 miljoen downloads op de derde plaats. Toch bracht de film amper 25 miljoen dollar op.

Vlak na Star Trek komt Transformers: Revenge of the Fallen met 10,6 miljoen downloads. Verder in de lijst van illegale filmdownloads vinden we onder meer Twilight (vijfde plaats) en de recentste Harry Potter (zevende plaats). X-Men Origins: Wolverine staat op nummer negen. Deze film kreeg extra veel aandacht omdat er nog voor de première een onafgewerkte versie van op internet lekte.

Bioscooprecord
Torrentfreak telt voor zijn hitparade alle films die zijn gedownload via Bittorrent. De site merkt op dat piraterij blijft toenemen. Wel zegt de site er meteen bij dat de filmindustrie niet mag klagen. Zo bracht de ticketverkoop in de Amerikaanse en Canadese bioscopen dit jaar tien miljard dollar op, een absoluut record.

External links

Star Trek