Er komt binnenkort een maximumvolume voor mp3-spelers. De eurocommissaris voor Consumentenzaken lanceert dat plan vandaag op een dovenconferentie.

Mp3-spelers die evenveel lawaai kunnen maken als een vliegtuig dat opstijgt: het is geen uitzondering. Er zijn exemplaren die 120 decibel kunnen produceren.

Maar binnenkort zijn die verboden. Eurocommissaris Meglena Kuneva legt de limiet van zulke toestelletjes nu op 80 decibel. Ter vergelijking: regen is 50 decibel, een gesprek 60, discotheken zitten vaak boven de 100 decibel. Een verhoging met 10 decibel betekent dat het geluid tien keer luider wordt.

Grote bedreiging
Volgens wetenschappers is acht uur lang naar 80 decibel luisteren de maximale veiligheidsgrens voor je oren. Omdat oortelefoontjes vaak echt ín de oren zitten, zijn ze nog gevaarlijker. "Mp3-spelers zijn een enorme bedreiging voor de gezondheid", zegt Kuneva. "Omdat de geluidskwaliteit zelfs op die hoge volumes zo goed blijft."

Kuneva wil gsm- en mp3-fabrikanten nu verplichten om het maximale geluidsniveau van de apparaten te verlagen. Ze maakt die maatregel vandaag bekend op een conferentie met de Royal National Institute for Deaf people (RNID), een Britse liefdadigheidsorganisatie voor doven. Met Dontlosethemusic.com roept die organisatie mensen op om voorzichtig om te springen met mp3-spelers en concertbezoeken.

Apple, de producent van de populaire Ipod, is al sinds 2006 verplicht om de maximale geluidssterkte van Ipod-oortjes te verlagen naar 100 decibel voor de toestellen die de Europese Unie binnenkomen.