YouTube haalt filmpjes van verschillende Belgische artiesten offline. Volgens een artikel in Het Laatste Nieuws doet de videosite dat na vaststellingen door SABAM.

YouTube haalt filmpjes van verschillende Belgische artiesten offline. Volgens een artikel in Het Laatste Nieuws doet de videosite dat na vaststellingen door SABAM. Maar die zegt nooit om verwijdering gevraagd te hebben.

"YouTube moet niet proberen ons de zwartepiet toe te schuiven", zegt SABAM-woordvoerder Thierry Dachelet in Het Laatste Nieuws. Als YouTube een akkoord afsluit met SABAM is er niets aan de hand.

Nooit gevraagd
Volgens Dachelet lopen de onderhandelingen tussen beide partijen al anderhalf jaar, maar zonder succes. Daarom heeft de auteursrechtenorganisatie de inbreuken laten vaststellen.

"Ik wil benadrukken dat wij nooit hebben gevraagd om de liedjes te verwijderen, maar wij willen wel dat de rechten worden gerespecteerd." Aldus Dachelet aan de krant

SABAM is op zich niet tegen YouTube, maar zegt wel dat er moet betaald worden voor het repertoire dat gratis online te beluisteren valt. Het gaat onder meer om nummers van dEUS en Jasper Erkens. Volgens Het Nieuwsblad zijn het wel enkel de officieuze clips die worden verwijderd. Clips die de artiesten of hun platenfirma zelf hebben geüpload blijven beschikbaar.

Krantenartikels
Het is niet de eerste keer dat Google, eigenaar van YouTube, zo actief reageert op een Belgische auteursrechtenclaim. Toen de Franstalige-krantenvereniging Copiepresse in 2006 een rechtszaak won van Google, haalde de zoekmachine prompt alle zoekresultaten naar Belgische kranten weg. Pas in mei 2007 kwam het tot een akkoord tussen beide.
 

External links

YouTube

External links

SABAM