beste robotmaaiers

Een fris gazon: iedereen wil het, maar niemand wil ervoor werken. Gelukkig bestaan er futuristische slaafjes die dat saaie werk maar al te graag voor jou uit handen nemen. Die slaafjes zijn echter niet goedkoop, dus het is belangrijk dat je er meteen een goede uitkiest. Geen makkelijke taak, maar we helpen je er graag bij! Welke robotmaaier kies jij?

Wat kan je verwachten van een robotmaaier

Wat kan je precies verwachten van zo’n robot in je tuin? Een van de fijnste zaken aan een robotmaaier, is dat ze zo stil zijn. De meeste robotmaaiers kan je op elk moment van de dag gebruiken zonder je buren te irriteren. Het zijn de elektrische wagens van de gazonwereld. Zeker wanneer ze ’s nachts met ingeschakelde koplampen over je gazon crossen, waan je je helemaal in de toekomst. Je zal je robotmaaier vaak zien rondrijden in je tuin. Is het niet om het gras te maaien, dan is het om naar zijn oplaadstation te rijden waar hij even de batterijen oplaadt. Door je tuin af te bakenen met een speciale draad, weet jouw robotmaaier precies binnen welke grenzen hij moet werken. Zo voorkom je dat hij naar de tuin van je buur rijdt om daar ook het gras te maaien, al zou dat wellicht geen burenruzie veroorzaken.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het kiezen van een robotmaaier voor je tuin, zal je vooral rekening moeten houden met … inderdaad, je tuin. Heb je een ‘uitgebreide’ tuin waar je bijvoorbeeld ook een zwembad in hebt staan, dan kijk je best naar een robotmaaier die over extra sensoren beschikt die ervoor zorgen dat hij niet in je zwembad rijdt. Iedereen verdient verfrissing na het maaien van het gras, maar er zijn betere manieren om je robotslaaf te belonen (bijvoorbeeld met wat olie).

Voor een kleinere tuin zal je een minder krachtige robotmaaier nodig hebben. Een grote tuin zal behoefte hebben aan een krachtige robotmaaier met een grotere batterij. Deze zijn vaak ook luider, dus houd er rekening mee dat je deze wellicht niet ’s nachts zal kunnen laten werken. Een robotmaaier voor een kleine tuin zal ook een kleinere ‘maaibreedte’ hebben. Dit is de hoeveelheid gras die de maaier in een enkele beweging kan maaien. De ene maaier gebruiker een enkel mes, terwijl andere maaiers meerdere messen gebruiken. Bij elke variant wordt je gras echter in kleine stukjes vermalen. Dit fungeert vervolgens als meststof voor je gazon. Anders dan bij een traditionele grasmaaier heb je dus achteraf geen groenafval. Deze techniek wordt ‘mulching’ genoemd. Nog minder werk voor jou!

Robotmaaier
Een robotmaaier bedien je via het bedieningspaneel of via de applicatie.

Je robotmaaier: extraatjes

Hoe groter je budget, hoe meer functionaliteiten je kan verwachten van je robotmaaier. Veel heeft dan bijvoorbeeld te maken met de flexibiliteit die je krijgt. Bij sommige robotmaaiers kan je namelijk zones instellen. Vervolgens kan je instellen welke zone op welke dag (en zelfs op welk tijdstip) gemaaid moet worden. Zo kan je jouw robotmaaier heel precies programmeren. Dat gebeurt meestal via een applicatie. Een andere leuke functionaliteit is dat je bij sommige modellen zelfs het apparaat kan besturen via jouw telefoon. Ook kan je via die applicatie een maaigeschiedenis opvragen en nagaan hoe ver jouw robotmaaier precies zit in zijn maaiproces. Kijk – alvorens een robotmaaier te kopen – dus ook zeker eens naar de applicatie. Het is belangrijk dat het om een goed werkende applicatie gaat met een overzichtelijke interface.

Verder kan een regensensor ook een goede toevoeging zijn, zeker in België. De meeste robotmaaiers kunnen prima tegen wat regen, maar dat wil niet zeggen dat het een goed idee is. Een regensensor detecteert wanneer het een slecht moment is om het gras te maaien, en zal zijn werk dan ook even uitstellen. Een antidiefstalsysteem kan ook voor heel wat gemoedsrust zorgen. Hierbij vergrendelt de robotmaaier zichzelf wanneer deze wordt opgepikt, waardoor hij in feite nutteloos wordt voor de dief. Enkel door de pincode in te geven kan je het systeem dan terug bruikbaar maken. Sommige modellen hebben zelfs een ingebouwd alarm.

ModelnaamOppervlaktePrijs
Robomow RX 12 U150 m2479 euro
Bosch Indego 400400 m2669 euro
McCulloch ROB S600600 m2799 euro
STIHL iMOW RMI 422800 m21099 euro
Robomow RK10001000 m21299 euro
Stiga Autoclip 225S1100 m2902,99 euro
Gardena Smart Sileno+ 16001600 m21899 euro

Robomow RX12 U – model 2020

Wellicht de meest basic robotmaaier die je op de markt zult vinden. Van deze robotmaaier moet je geen gekke franjes verwachten, maar zijn werk doet die wel. De maaier wordt niet bediend via een app op je smartphone, maar gewoon door ouderwets op een rode start- en stopknop te drukken. Opladen doet de robot wel zelf. Hij komt omwille van zijn eenvoudige bediening ook vooral tot zijn recht wanneer hij voor een oppervlakte wordt gebruikt, tot 150 m2. De afspandraad is 70 meter lang. Desondanks mag de Robomow RX12 wel als een krachtpatser worden omschreven. Hij heeft een sterker maaisysteem dan veel andere maaiers, waardoor hij zonder problemen elk soort oppervlakte aankan. De robot heeft ook enkele ingebouwde veiligheidsmechanismen, zoals een obstakeldetector, en een kinderbeveiliging.

Prijs: 479 euro

Te koop: bij Bol.com

Robotmaaier
Robomow RX12 U model 2020

McCulloch ROB S600

Met een flexibele laadstationplaatsing en eenvoudige installatiewizward richt de fabrikant zich volledig tot de thuisgebruikers. Het apparaat doet alles wat je van een robotmaaier verwacht. Wanneer de accu bijna leeg is rijdt het apparaat automatisch naar zijn dockingstation om bij te laden. Opladen duurt ongeveer een uur, waarna het toestel terug een uurtje kan maaien. De maaihoogte is in te stellen van 20 tot 50 mm en het apparaat kan 16 cm in een enkele maaibeweging maaien. Deze robotmaaier is gemaakt voor tuinen met een omvang van maximaal 600m2.

Het toestel wordt geleverd met 150 meter aan begrenzingsdraad en 200 krammen zodat je meteen je tuin kan afbakenen. De robotmaaier bedien je eenvoudig via de smartphone-app. Zo kan je bijvoorbeeld schema’s instellen om het toestel volledig naar je hand te zetten. Via een adaptief maaisysteem past het toestel automatisch het maaischema aan op basis van de groeisnelheid van het gazon. Op die manier blijft je gazon in topstaat. Het toestel zal met zijn 58 decibel ook in dank worden afgenomen door je buren.

Prijs: 799 euro

Te koop: bij Coolblue of Bol.com

Robotmaaier
McCulloch ROB S600

STIHL iMOW RMI 422

Voor kleine en middelgrote tuinen biedt STIHL de iMOW RMI 422 aan. Met de Adaptive Slope Speed technologie van het merk kan het apparaat maaien op hellingen tot 35%. De kap waarmee het apparaat werd uitgerust, beschermt het toestel tegen barre weersomstandigheden en eventuele obstakels. Aan de hand van botssensoren wordt ervoor gezorgd dat het apparaat nergens tegenaan rijdt. Via het bedieningspaneel kan je het toestel eenvoudig programmeren.

Zo kan je bijvoorbeeld een maaiplan instellen waar je voor elke dag de maaitijden kiest. Vevolgens zal de machine zelf de optimale maaitijden kiezen. Indien een maaibeurt moet worden onderbroken wegens regen, dan haalt de robot zo snel mogelijk zijn werk in op een later tijdstip. Wanneer het toestel wordt opgepikt, stopt deze meteen met maaien om ongevallen te voorkomen. Daarnaast kan het apparaat ook worden beveiligd met een pincode, zodat hij enkel gebruikt kan worden door bevoegden.

Prijs: 1099 euro

Te koop: bij Stihl.be

Robotmaaier
STIHL iMOW RMI 422

Robomow RK1000

Robomow is ondertussen een bekend begrip in de wereld van robotmaaiers. De fabrikant biedt een model aan voor elk type tuin. Met de RK1000 richten ze zich tot de veeleisende gebruikers. Het gaat hier om een tuin met een maximale gazongrootte van 1000 m². Het apparaat kan 21 cm maaien in een enkele beweging en de maaihoogte kan worden ingesteld tussen 20 mm en 100 mm.

Deze stille robotmaaier kan bediend worden via het touchscreen op het toestel zelf of je gebruikt de Robomow App 2.0. Dankzij de diefstalbeveiliging kan je de robotmaaier met een gerust hart thuis achterlaten, zodat je ’s avonds thuiskomt bij een vers gemaaid gazon. Het toestel beschikt over alle toeters en bellen, zoals botssensoren, regen-, val- en kantelsensoren en een antidiefstalsysteem met alarm.

Robomow spreekt zelf over een gemiddelde maaitijd 50-60 minuten en een laadtijd van 60-120 minuten. Bovendien kan je het toestel ook beheren via de My Robomow website en kan het apparaat zelfs aan je Alexa spraakassistent worden gekoppeld.

Prijs: 1299 euro

Te koop: bij Coolblue of Bol.com

Robotmaaier
Robomow RK1000

Bosch Indego 400

Er zijn maar weinig dingen die Bosch fabriceert en waar het niet goed in is. Ook de robotmaaier Indego 400 staat garant voor Duitse Gründigkeit. Zoals de naam je eigenlijk al vertelt, is deze maaier geschikt voor een oppervlakte tot 400 m2. Na een eenvoudige eenmalige installatie is Indego klaar om te maaien, zodat het maaien van het gazon nog gemakkelijker wordt. Hij berekent het meest efficiënte maaitraject m.b.v. LogiCut en maakt daarbij effectief gebruik van de accu om zo energie te besparen. De AUTO Calendar-functie zorgt voor controle over de maaifrequentie met een flexibel maaischema. Indego bespaart tijd door helemaal vanzelf te werken, zelfstandig rond obstakels te manoeuvreren en zelfs uit zichzelf terug te gaan om op te laden.

Prijs: 669 euro

Te koop: bij Bol.com

Bosch Indego 400

Stiga Autoclip 225S

De STIGA Autoclip 225 S is een robotmaaier die wordt aangedreven door een inductiemotor zonder koolborstels die maximaal 2,5 uur ononderbroken werkt. Dankzij het stalen mes van 25 cm krijgt u perfecte maairesultaten. De robot kan maximaal 1100 m² maaien in tot vier aparte maaizones.

De Autoclip 225 S robotmaaier bevat geavanceerde navigatietechnologie voor uitstekende prestaties, zoals kantelsensoren (voor hellingen tot 45%). Je kunt de robot programmeren via de app of het ingebouwde display met toetsenbord. Dankzij de energiebesparende functie herkent de robot welke zones al zijn gemaaid.

Prijs: 902,99 euro

Te koop: bij Bol.com

Stiga Autoclip 225S

Gardena Smart Sileno+ 1600

Heb je een gigantische tuin, dan heb je zwaar materiaal nodig. De Smart Sileno+ 1600 van Gardena bijvoorbeeld. Zoals de naamgeving al doet vermoeden kan dit apparaat overweg met een tuin van 1600 m². Via de applicatie kan je niet alleen je robotmaaier bedienen, maar alle smart systemen van Gardena (zoals een slim bewateringssysteem). De robotmaaier kan overweg met smalle stukken en maait je gazon volledig gelijkmatig en streeploos.

Bovendien krijg je ook alle flexibiliteit wat betreft de plaatsing van je basisstation. Ook bij dit model wordt de maaifrequentie aangepast op basis van het gazon, om slijtage van je grasmat tegen te gaan. Een ingebouwde vortsensor zorgt ervoor dat er geen gras wordt gemaaid wanneer het te koud is. In de doos vind je 250 meter permiterdraad en 400 haringen. Heb je een grote tuin, dan kom je wellicht niet toe met 250 meter begrenzingsdraad. Houd er in dat geval rekening mee dat je nog wat extra draad zal moeten kopen.

Prijs: 1899 euro

Te koop: bij Bol.com of Coolblue.be

Gardena Smart Sileno+ 1600