Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Ongeveer één op de twaalf mannen en één op de 250 vrouwen zou kleurenblind zijn. Wereldwijd hebben meer dan 30 miljoen mensen last met het correct zien van bepaalde kleuren en dat is Google niet ontgaan. Binnenin het Android-besturingssysteem zit een functie ingebouwd waarmee je telefoon zelf kleurcorrecties doorvoert zodat het eenvoudiger is verschillende kleuren te onderscheiden.

Om van de functie te genieten heb je een toestel met Android 6.0 of hoger nodig. Oudere smartphones vallen dus uit de boot. Om van de functie te genieten ga je naar Instellingen en kies je het menu Toegankelijkheid. Scroll daar helemaal naar omlaag en klik op Kleurcorrectie. In het volgende menu lees je dat de functie experimenteel is, maar in de regel hoef je niet te vrezen voor instabiliteit.

Google voorziet filters voor drie types van kleurenblindheid: deuteranomalie, protanomalie en tritanomalie. Bij Correctiemodus kies je wat op jouw van toepassing is. Android zal een filter over het scherm leggen die van toepassing is op de totale gebruikservaring. De filter zelf doet niets af aan de functionaliteit van het toestel. Als kleurenblinde zie je alles wat je doet, zoals de foto’s die je neemt en de video’s die je bekijkt, door de filter, maar de eigenlijke foto’s zijn wel met ‘normale’ kleuren opgenomen.

Het is zo ook onmogelijk om een schermafbeelding te nemen van de verschillende filters. Zonder de kleurenblindheidsmodus ingeschakeld ziet ieder screenshot er normaal uit. Bovenstaande en onderstaande foto’s geven je desalniettemin een beeld van de filters voor respectievelijk deuteranomalie en tritanomalie.

tritanomalie

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.