monkey at laptop

You’ve got mail

Vroeger was een e-maillijst de enige manier om een grote groep mensen op hetzelfde moment te bereiken. Tegenwoordig heeft social media die rol grotendeels overgenomen, maar een e-maillijst blijft van goudwaarde. Het grootste voordeel is dat je deze database met adressen werkelijk bezit en niet afhankelijk bent van iemand anders zijn platform. In deze workshop kijken we naar de mogelijkheden om een e-maillijst op te bouwen wanneer je gebruikmaakt van WordPress.

Aanmelden op MailChimp

Er zijn heel wat services beschikbaar waarmee je e-mailadressen kan verzamelen en mails kan uitsturen naar deze groep mensen. MailChimp is een van de populairdere diensten die ook netjes samenwerkt met WordPress. Maak alvast even een account aan op mailchimp.com. Na het bevestigen van je e-mailadres zal MailChimp je ook enkele vragen stellen, zoals de naam van je website, of je een vorige lijst met contacten wil importeren…

MailChimp plugin installeren

Navigeer naar je WordPress dashboard, kies links voor PLUGINS > NIEUWE PLUGIN en zoek vervolgens naar de plugin ‘MailChimp for WordPress’. Installeer en activeer de plugin.

mailchimp wordpress plugin
Installeer de Mailchimp plugin van Ibericode.

Plugin verbinden met account

De oplettende gebruiker heeft vast al gezien dat er nu links in het WordPress dashboard een nieuw menu-item ‘MailChimp for WP’ werd toegevoegd. Door te klikken op dit item kom je terecht bij de instellingen. Voorlopig staat er als status ‘Niet verbonden’, maar in deze stap gaan we daar verandering in brengen. Klik op ‘Verkrijg hier je API sleutel’. Je wordt nu automatisch doorgestuurd naar de MailChimp website. Klik op de centrale knop ‘Create a key’. In de tabel ‘Your API keys’ werd er nu een rij toegevoegd. Vanuit deze rij kopieer je de API Key.

Ga terug naar WordPress en plak de gekopieerde sleutel in het veld ‘API Sleutel’ en bevestig door te klikken op de knop WIJZIGINGEN OPSLAAN. De status verandert nu naar ‘Verbonden’ en we zijn klaar om e-mailadressen te verzamelen op onze website.

 

mailchimp wordpress
Kopieer alles dat in het vak ‘API key’ staat.

Formulier aanmaken

Bezoekers zullen hun e-mailadres achterlaten in een formulier dat te vinden is op de website. De eerste stap bestaat dus uit het aanmaken van dit formulier. Klik in het WordPress Dashboard op MAILCHIMP FOR WP > FORMULIER. Geef het formulier een naam, vink de e-maillijst aan waarmee je het formulier wil koppelen en bevestig met de knop VOEG NIEUW FORMULIER TOE.

In het venster dat zich nu opent kan je zelf bepalen hoe het inschrijvingsformulier eruit moet zien en welke gegevens je gaat verzamelen. Voorlopig houden wij het enkel bij een voornaam en een e-mailadres. Klik dus op ‘First Name’, geef het veld een beschrijvend label, kies eventueel of het een vereist veld betreft en klik op TOEVOEGEN AAN FORMULIER.

Het veld werd nu toegevoegd, maar staat misschien niet op de gewenste plaats. Om dit te verplaatsen zullen we in de ‘Form code’ moeten duiken. Deze is opgebouwd uit HTML-code, maar alles is gelukkig behoorlijk beschrijvend. Elk veld staat omgeven door twee <p>-tags. Wanneer je een veld wil kopiëren kan je dus alles dat tussen deze tags staat selecteren, knippen en op een andere positie plakken. In deze code kan je ook de opschriften en labels van andere velden bewerken.

Merk vooral de ‘shortcode’ op. Deze code kan je kopiëren en plakken in een pagina of bericht om het formulier daar weer te geven.

mailchimp wordpress
Zet het formulier naar je eigen hand met HTML.

Formulier tonen

Zoals hierboven vermeld kan je het formulier weergeven door de shortcode toe te voegen aan een bericht of pagina. Het is echter ook mogelijk om het formulier altijd prominent in beeld te brengen via een widget. Navigeer naar WEERGAVE > WIDGETS en zoek vervolgens in de lijst met beschikbare widgets naar ‘MailChimp Inschrijfformulier’. Deze widget kan je vervolgens verslepen naar rechts om hem ook weer te geven op je website.

Lijst raadplegen

Navigeer naar het MailChimp dashboard en klik bovenaan op ‘Lists’. Vervolgens krijg je een overzicht van al je e-maillijsten. Klik op de juiste e-maillijst om de corresponderende contacten te raadplegen.

mailchimp
Op ieder moment kan je de e-maillijst bekijken en exporteren.