Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

“Welk antivirusprogramma moet ik kiezen?” Het zal je niet verbazen dat die vraag de Clickx-redactie al eens bereikt. Er zijn verschillende factoren van belang bij de keuze van een goed antiviruspakket. Niet in het minst speelt de eigenlijke bescherming tegen virussen en malware mee, maar ook de impact op je systeem is een belangrijke factor. Weinig mensen zullen voor de perfecte bescherming kiezen als die hun computer voelbaar vertraagt, en terecht. Het uitzicht en de bediening van de software zelf mag je evenmin onderschatten.

Op zoek naar de kampioen

De functies terzijde speelt een ander criterium nog een belangrijke rol: volstaat een gratis antiviruspakket, of tel je toch beter enkele euro’s neer voor een geavanceerde suite? In dit dossier zet ik zeven gratis antiviruspakkettentegenover elkaar.

Professionele testresultaten

Voor de kwaliteit van de bescherming baseer ik me op het testrapport van AV-Test, een onafhankelijk testcentrum van antivirusprogramma’s waarvan de gestandaardiseerde tests over de hele sector in hoog aanzien staan. Het testcentrum maakt gebruik van objectieve testmethodes, zodat resultaten al jaren consistent zijn voor iedereen die ze volgt.

Voor de technische kant van het verhaal spelen de testresultaten van het onafhankelijke lab AV-Test een belangrijke rol. Dankzij die resultaten kunnen we de beveiliging van antivirusprogramma’s onderling op een objectieve manier vergelijken.

Drie speerpunten

Ik beoordeel antiviruspakketten op drie belangrijke punten. Het eerste is de kwaliteit van de bescherming. AV-Test laat telkens de nieuwste bedreigingen los op de recentste versies van antiviruspakketten en analyseert hoe goed ze de dreigingen blokkeren. Die test bestaat uit twee onderdelen: eerst moet een antiviruspakket zoveel mogelijk van de meer dan 13.000 veel voorkomende virussen tegenhouden. Vervolgens moet de software een pc beschermen van meer dan 100 zogenaamde zero-day-aanvallen: aanvallen van hackers op kwetsbaarheden in veelgebruikte software die maar pas ontdekt zijn. Denk aan lekken in Windows, Flash of software voor servers.

Gebruiksvriendelijkheid

Tot tweede speelt het gebruiksgemak een belangrijke rol. AV-Test houdt het op objectieve criteria, zoals het aantal valse meldingen of blokkades van software die eigenlijk niet gevaarlijk is – verkeerde virusdetecties en storende meldingen wanneer je eigenlijk niets gevaarlijks aan het uitspoken bent. Tot slot kijk ik zelf ook naar de interface en onderzoek hoe eenvoudig het is om wegwijs te raken in een antivirussuite. Het mag immers niet de bedoeling zijn dat je een computerexpert bent om vlot met een softwarepakket aan de slag te gaan.

De beste gratis antivirus

Het is niet omdat het gratis is, dat het niet veilig moet zijn. Dat beseffen aanbieders van gratis antivirus-oplossingen maar al te goed. De antivirusbescherming van een gratis pakket hoeft in de regel niet onder te doen voor die van een duurdere concurrent, al wil dat niet zeggen dat er geen verschillen zijn. De meeste gratis suites doen dubbel dienst als reclamebord voor software die wel geld kost. Dat wil zeggen dat je echte beveiligingswaarschuwingen soms moet onderscheiden van reclame voor een premium-aanbod en dat de interface zelf soms teleurstellend onoverzichtelijk is. Dat is vervelend maar ook begrijpelijk: de ontwikkelaars van gratis suites zoals Avira of Avast moeten ergens hun centjes halen.

Het is niet omdat antiviruspakketten gratis zijn, dat ik lagere beveiligingseisen zal stellen. Over de interface ben ik wel iets milder. Een beetje reclame is best een eerlijke manier om een goed antiviruspakket gratis te maken en te houden, zolang die reclame gebruikers geen angst aanjaagt. Je vindt hier de individuele beoordelingen van de zeven voornaamste gratis antivirussuites. Welk pakket mijn absolute voorkeur geniet, lees je achteraan.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.