budgetsmartphones

In vroeger jaren was je aan een smartphone al snel minstens 300 euro kwijt. Dat waren dan vaak toestellen die we qua toekomstgerichtheid gerust ‘basismodellen’ mochten noemen. De échte basismodellen kostten ook toen nog geen 200 euro, maar je kon er van op aan dat je een jaar later -of sneller – alweer in de winkel zou staan om een vervanger te kopen.

Smartphonetechnologie verspreidt zich echter steeds sneller naar de lagere klassen, wat betekent dat goedkopere toestellen steeds beter, levensvatbaarder en toekomstgerichter worden. De tijd dat je 500 euro moet neertellen voor een toestel met een goede camera, degelijke batterij en een leesbaar scherm, is daarmee voorgoed voorbij.

In deze vergelijkende test beoordelen we negen budgetsmartphones met een prijskaartje lager dan 200 euro. We vroegen de fabrikanten om zelf te kiezen welk toestel ze in deze prijsklasse naar voren wilden schuiven. Bij de beoordeling letten we vooral op de drie belangrijkste pijlers van een goede smartphone: schermkwaliteit, camera en autonomie.

Keuze van de redactie

We hadden een krappe strijd verwacht tussen deze reeks budgetsmartphones, maar de Archos 50D Oxygen heeft zich op imposante wijze tussen de massa gegooid als de ultieme budgetsmartphone met ruime marge. Zijn Full HD-scherm, snelle camera en de beste prestaties over alle testen maken duidelijk dat dit dé te kloppen budgetsmartphone van 2016 wordt. Met voorsprong de ‘Keuze van de redactie’.

Het grootste probleem echter is het toestel vinden op de Belgische markt. Wie goed zoekt in online shops krijgt deze parel gevonden, maar voor wie liever gewoon naar de winkel gaat, is de Samsung Galaxy J3 een prima alternatief die de tweede plaats op het podium inneemt. De derde plaats gaat naar de Huawei P8 Lite met zijn straffe camera en bloedmooi design.

Een overzicht

Hieronder vind je de links naar alle toestellen die we voor dit dossier hebben getest.

Review Wileyfox Swift

Review Alcatel Pop 4+

Review Acer Liquid Zest

Review Archos 50D Oxygen

Review Huawei P8 Lite

Review LG K8

Review Microsoft Lumia 550

Review Samsung Galaxy J3

Review Wiko Pulp 4G