Een mooie interface heeft TestDisk niet, maar dat is niet erg. Het programma is goed in wat echt telt: het redden van foto’s en andere bestanden van geheugenkaartjes en harde schijven.

Deze download bevat er eigenlijk twee: TestDisk en PhotoRec. Zoals de naam van de laatste suggereert is dit het uitgelezen programma om per ongeluk gewiste foto’s te redden. TestDisk is uitgebreider en biedt opties om partities te redden en schijven opnieuw bootable te maken.

[download_file]

Interessant is dat TestDisk om kan gaan met de meeste bestandssystemen. Het kan dus niet alleen FAT- en NTFS-schijven uit de brand helpen, maar ook Linux ext2 en ext3, ReiserFS, HFS en HFS+ en zelfs BeFS. Het lijstje is overigens niet compleet; voor een volledige opsomming verwijzen we je graag naar deze wiki-pagina.

In het water gevallen
We lieten PhotoRec los op een geheugenkaart die wel heel onheus behandeld werd. Tijdens het wegschrijven van een foto kreeg de camera een tik en viel hij in zee. Het zal niet verbazen dat de SD-kaart in kwestie onbruikbaar was. Toch wist PhotoRec binnen enkele minuten honderden beeldbestanden te redden.

TestDisk is beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. De link bij dit artikel brengt je meteen naar de pagina waar je de gepaste versie kan selecteren.

Windows 95/98/NT/ME/2000/XP/Vista, Mac OS X, Linux, BSD of SunOS