Externe Harde schijf

Je kan een harde schijf formatteren door naar Schijfbeheer te gaan via de Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op de schijf en kies Formatteren… Selecteer NTFS of FAT32 en vink Snelformatteren aan. Klik op Starten en je schijf wordt geformatteerd.

Wat is formatteren?

Formatteren is het leegmaken en opnieuw instellen van een opslagmedium. Zo krijg je terug de volledige ruimte beschikbaar. Je kan een USB-stick formatteren, maar ook een (externe) harde schijf, SSD of SD geheugenkaartje.

Hoe formatteer je een HDD of SSD?

  1. Kies tussen FAT32 en NTFS
  2. Schijfbeheer in Windows 10 openen
  3. Je harde schijf of SSD selecteren
  4. Formatteren starten

1. Kies tussen FAT32 en NTFS

Het formatteren van een (harde) schijf betekent dat je alle data wist en het interne bestandssysteem van de drive opnieuw instelt naar een bepaald format, zoals FAT32, NTFS e.a. Het bestandsformat van je drive bepaalt hoe individuele bits opgeslagen zullen worden. Elk format heeft zijn eigen voor -en nadelen, maar NTFS is de meeste aangewezen optie voor je pc. Het is het meest recente bestandssysteem dat Microsoft zelf gebruikt in Windows. Ook al klinkt het erg technisch, formatteren met behulp van Windows 10 is vrij gemakkelijk. Een kanttekening: de drive waarop Windows geïnstalleerd staat op je pc (meestal de C-drive) is niet te formatteren met de onderstaande methode.

Fat32 of NTFS eigenschappen harde schijf
Klik rechts op een schijf om de eigenschappen te raadplegen.

2. Schijfbeheer in Windows openen

Wil je een externe opslagschijf formatteren, dan koppel je deze eerst aan je computer. De volgende stap is om de ingebouwde schijfbeheer-functie in Windows te openen. De snelste manier om dat te doen is door met je rechtermuisknop op Start te klikken (of de sneltoets Windows + X te gebruiken) en in het venster de optie Schijfbeheer te selecteren. In het venster dat je hierdoor opent, krijg je de verschillende opslagpartities op je computer te zien. Gebruik je een nieuwe schijf, dan is het mogelijk dat je nog partities zal moeten aanmaken vooraleer je met het formatteren kan beginnen.

Schijfbeheer in Windows 10
Er is een ingebouwde formatteertool in Windows: Schijfbeheer.

3. Je harde schijf of SSD selecteren

Controleer de lijst van opslagvolumes in Schijfbeheer en lokaliseer je harde schijf of SSD (of de verschillende partities van je schijf). Om het formatteerproces in gang te zetten rechterklik je op de drive(s) en kies je Formatteren. Wees er zeker van dat je het juiste volume hebt geselecteerd, om te voorkomen dat je per vergissing de verkeerde data wist. 

Dubbelcheck altijd dat je de juiste schijf hebt gekozen!

4. Formatteren starten

Nadat je hebt bevestigd dat je wel degelijk de schijf wil formatteren, krijg je het instellingenvenster te zien waar je de nieuwe eigenschappen van de opslag moet aanduiden. Geef een relevante naam aan het volume en kies het Bestandssysteem en de Cluster. Behalve als je specifieke noden hebt, mag je dit gewoon op NTFS en Standaard houden. Als je schijf geen problemen vertoont kan je kiezen voor Snelformatteren. Anders zet je de optie best uit. Hierdoor zal het formatteren een pak langer duren, maar veel grondiger zijn. Klik ten slotte op OK, bevestig nog een laatste keer dat je de schijf wil wissen en laat het programma zijn werk doen. Heb je niet gekozen voor snelformatteren, dan kan dit behoorlijk wat tijd innemen, reken op een uur of meer als het over 100+ GB gaat.

Formatteren bevestigen
Schakel Snelformatteren in tenzij je schijfproblemen hebt.