De Nokia Lumia 520 is Nokia’s goedkoopste smartphone uit het Lumia-gamma en hij kost iets minder dan 150 euro. Als je de echt brakke Android-budgettelefoons even buiten beschouwing laat, is dat een scherpe prijs voor een smartphone. De meeste goedkope (en bruikbare) Androids schommelen immers ook van 150 tot 200 euro.

Waarom zou je nu voor deze goedkope Lumia 520 kiezen in de plaats voor een Android-toestel van 200 euro? Eerst en vooral is deze Nokia niet zwart en saai. Je kan de telefoon in verschillende kleuren krijgen: knalgeel, blauw, rood, wit en zelfs zwart voor wie al die kleur niet hoeft. De covers zijn verwisselbaar. Dus als je eens van kleur wil wisselen, dan kan dat.

De losse covers voor de telefoon gaan niet alleen nuttig zijn om je telefoon af te stemmen op je outfit, ze gaan echt een noodzaak zijn. Toen mijn testtoestel van op het dashboard op de grond van de auto viel, was de cover al bekrast.

Als je die ene kras buiten beschouwing laat, is de telefoon degelijk gebouwd: niets dat rammelt, niets dat echt goedkoop aanvoelt. Het toestel ziet er degelijk uit en alle knoppen hangen stevig vast, ondanks dat ze in de afneembare cover zitten ingewerkt.

De telefoon draait op Windows Phone. Voor wie geïntimideerd geraakt door de schier eindeloze mogelijkheden van Android is dit het ideale besturingssystemen. Je hebt geen wildgroei aan standaardapps zoals rekenmachines of uurwerken en de meest nuttige configuraties zitten er al ingebakken.

De eenvoud van Windows Phone, gecombineerd met een prijs aan de bodem van de smartphonemarkt, maakt de Lumia 520 een ideale telefoon voor wie pas overstapt op een smartphone. Dit toestel is gericht op jongeren, maar eigenlijk is hij ook best geschikt voor mensen die een eerste smartphone willen en waarvoor Android te complex en te verwarrend is.

Net zoals in andere Lumia’s zit in deze telefoon ook de navigatiesoftware Here Drive. Je kan je telefoon dus ook dienst laten doen als gps-toestel. Bovendien kan je gratis kaarten downloaden van de bestemmingen

Addertjes?

Hoe is het mogelijk dat deze telefoon zo goedkoop is? En zijn daar nadelen aan verbonden?

  • Werkgeheugen: 512 MB, Qualcomm MSM8227 Dual-core 1Ghz. Deze combinatie van geheugen en processor verwacht je in toestellen uit het middensegment, tot 300 euro. Zo’n goeie chip vind je normaal niet in een toestel van deze prijs.
    De processor krijgt vlotjes het besturingssysteem en alle apps getrokken. Ook Youtube-video’s laden en spelen zonder hapering. Hier geen compromissen voor deze prijs.
  • Opslag 8GB. Dat is niet slecht aan deze prijs, maar als we het toestel aan onze pc hangen, zien we maar 4,5GB beschikbaar. De rest zal ingepalmd zijn door apps. Maar niet getreurd: je kan het geheugen uitbreiden met een micro-SD-kaartje tot 64 GB. Dat is meer dan genoeg.
  • Camera: 5 megapixel, geen flash. In de camera zijn duidelijk compromissen gemaakt. Dit toestel heeft een resolutie van 5 megapixels. En in die megapixels treedt dan nog eens felle ruisonderdrukking op, waardoor de details in je foto geschilderd lijken. Dit probleem zal bij weinig licht alleen maar toenemen, want dit toestel heeft geen flits.
    Onderstaande afbeelding is een vergelijking tussen een Lumia 520 en een Lumia 920. (Beeld in oorspronkelijke resolutie bekijk je hier.)
  • Beeldscherm 480 x 800 pixels: Het beeldscherm van 4 inch heeft zichtbare pixels. Dat is niet verwonderlijk aan de prijs van dit toestel. Maar we geven het maar mee. Onderstaande foto toont hoe goed je de pixels kan zien. De kleurenweergave is wel helder en zwart op dit scherm is ook echt zwart. Dat is knap gedaan.
  • Batterij: 1430 mAh. Dat is niet spectaculair, maar je zou doorheen de hele dag moeten geraken. Mensen die hun telefoon niet zwaar gebruiken, kunnen er zelfs langer mee doen.

Conclusie

De Nokia Lumia 520 is een meer dan behoorlijke smartphone voor deze prijs. De hardware is normaal gereserveerd voor telefoons van 100 euro meer. De software is dezelfde Windows Phone die je ook in de topmodellen van Nokia vindt.

De Nokia Lumia 520 is de ideale telefoon voor wie een iPhone te duur vindt en Android te verwarrend.