Zin om te (video)chatten met een groepje vrienden? Met Tinychat stem je af op een afgesproken webpagina en kan je zo beginnen babbelen.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Zin om te (video)chatten met een groepje vrienden, maar niet iedereen heeft Windows Live Messenger? Hoeft niet: met Tinychat stem je af op een afgesproken webpagina en kan je zo beginnen babbelen. Ook vanaf je smartphone. 

STAP 1 / Chatroom creƫren

Je vindt Tinychat op www.tinychat.com. Hier kan je een bestaande chatroom kiezen uit een van de verschillende categorieën. Er zijn er die gewijd zijn aan technologie of muziek, of die speciaal voor tieners in het leven werden geroepen. Maar ik weet al met wie ik wil chatten, dus maak ik zelf een chatroom aan. Dat kan op verschillende manieren, maar veruit de makkelijkste is via de knop Instant Chat Room. Klik op de knop rechts bovenaan en er verschijnt een url, die van je eigen chatroom (bijvoorbeeld tinychat.com/a3bcd). Noteer of kopieer de url, en klik op Enter room om verder te gaan. Om de chatkamer binnen te treden, moet je je aanmelden met je Facebook-, Twitter- of Tumblr-account of klik je op de Guest-knop en vul je een passende gebruikersnaam in.

 

STAP 2 / Chatfeestje

Zodra je met GO bevestigt, ga je onder die naam de chatkamer binnen. Onderaan hoef je maar in te tikken wat je te zeggen hebt en met de Enter-toets ‘zeg’ je het. Wil je vrienden uitnodigen in je chatkamer, stuur hen dan de url die je daarnet heb opgeschreven, en ze kunnen op dezelfde manier inloggen om aan het gesprek deel te nemen. Overigens kan je zelf een naam voor je chatkamer verzinnen. Privégesprekken zijn dan weer mogelijk via het knopje Private chat (bovenaan), maar alleen als je over een Tinychat-account beschikt. De makers van het programma raden trouwens aan om Google Chrome te gebruiken als browser, kwestie van alles net dat beetje vlotter te laten verlopen.

 

STAP 3 / Videochatten

Tekstchat is snel en handig, maar video- en voicechat maakt het wat levensechter. Ook dat is mogelijk met Tinychat, hoewel je hier niet meteen de beste kwaliteit hoeft te verwachten. Een en ander hangt natuurlijk ook af van de gebruikte webcam en microfoon. Op elk moment kan iemand zo’n videosessie starten door boven het chatvenster de knop Start Broadcasting in te drukken.

Je moet wel eerst even je toestemming aan Flash verlenen om je webcam en microfoon aan te spreken: plaats een vinkje bij Toestaan en bij Onthouden. Klik op Sluiten, kies de gewenste camera en microfoon. Bevestig telkens met Continue. Ten slotte geef je aan welke modus je verkiest: bij Push-To-Talk druk je een knopje in om de microfoon te activeren, bij Open Microphone staat je microfoon de hele tijd aan. Rond af met Finish. Als het goed is, kan je meteen aan de slag. Leuk: via de knoppenbalk onder het beeld kan je allerlei beeldeffecten voorzien. 

 

STAP 4 / Applicaties

Tinychat laat zich dus prima besturen vanuit je browser. Dat neemt niet weg dat er ook voor de desktop (zowel Windows als Mac) en voor de smartphone (iPhone en Android) een specifieke app werd ontwikkeld. De kans is klein dat je nog veel behoefte hebt aan een aparte applicatie voor je pc, maar een mobiele app maakt een en ander wel handiger. Je kan vanuit deze app zowel aansluiten bij een bestaande chatkamer als een eigen chatkamer opzetten.

Ook bladeren door andere ‘populaire’ chatkamers is mogelijk. Standaard log je met een generieke naam in, maar die valt aan te passen via de Settings-knop. Zowel tekst-, voice- als videochat zijn mogelijk. Ik ondervond wel dat de Android-app niet helemaal stabiel was (althans niet op onze Samsung Nexus S); een paar keer moest ik de app geforceerd afsluiten.