Het grote voordeel van zo’n gastennetwerk is dat dit aparte wifi-netwerk de toegang tot netwerkprinters, NAS-schijven, gedeelde bestanden op een netwerkschijf en andere gevoelige netwerkinformatie niet deelt met de gebruikers. Je biedt toegang tot internet, meer niet. Je persoonlijke gegevens blijven verborgen voor bezoekers.

[related_article id=”215359″]

Vooraleer je probeert om een gastennetwerk in te stellen, moet je nakijken of je router ondersteuning biedt voor zo’n tweede wifi-netwerk. De ondersteuning is afhankelijk van je type van router. Als de ondersteuning voor gasttoegang niet is ingebouwd, moet je een afzonderlijke router of draadloos toegangspunt verbinden op je lokale netwerk dat deze functie wel ondersteunt. Even de handleiding van je router doorbladeren, biedt het antwoord.

Router-instellingen

Biedt je router ondersteuning voor een gastennetwerk, dan browse je in je internetbrowser naar het IP-adres van je router. Log in met je gebruikersnaam en paswoord en doorzoek de instellingen tot je een instelling ‘Gastennetwerkinstelling’ leest. Deze instellingen verschillen van router tot router, maar meestal zijn deze instellingen te vinden onder de instellingen sectie Draadloos in de interface of onder Gastennetwerk. Druk op de knop om deze instelling aan te zetten en vervolgens op Bewaren of Toepassen.

Eigenschappen

Het is een goed idee om het draadloze wifi-netwerk te versleutelen en op die manier de gegevens en data tussen toestellen te encrypteren. Daarvoor kan je gebruikmaken van WPA2-codering die automatisch de gebruiksdata van bezoekers die ingelogd zijn op het netwerk encrypteert. Hackers kunnen met de nodige tijd en tools nog steeds de codering kraken, maar hebben daarvoor wel de toegangscode van het wifi-netwerk nodig.

Naamgeving

Om bezoekers duidelijk te maken welk wifi-netwerk het gastennetwerk is, wijzig je best de naam van het netwerk. Op die manier weten gebruikers met welk netwerk ze verbinding moeten maken om toegang te krijgen tot het internet. Wijzig de Service Set Identifier- of SSID-instelling om de naam van het gastennetwerk te wijzigen. Sommige routers geven automatisch een andere naam aan je gastennetwerk, in dat geval is deze stap niet van toepassing.