Heb je het al eens meegemaakt dat je laptop uitviel, ook al gaf je computer aan dat je nog een halfuurtje uit je batterij kon halen? Wanneer je je laptop al even in gebruik hebt, kan deze het moeilijk krijgen met de correcte inschatting van je accu. Dat hoeft geen blijvend probleem te zijn. Je kan dit rechttrekken door je batterij te kalibreren.

Waarom?

Hoe komt het dat je laptop na een tijdje niet goed meer weet wat je batterij waard is? Een normale gebruiker houdt geen regelmatig schema aan waarbij hij de batterij consequent volledig oplaadt en daarna volledig leeg laat lopen. Volledig leeglopen is voor een batterij ook niet gezond. Het is dus zeker niet verkeerd dat je je laptop in het stopcontact steekt vooraleer deze het echt nodig heeft, maar het zorgt er wel voor dat je laptop na een tijdje in de war is over de capaciteit van je batterij. Door je batterij af en toe te kalibreren zal je computer een correctere weergave geven van de resterende batterijduur

Kalibreren werkt in essentie bij alle computers. Het maakt dus niet uit of je Windows 10 of 7 draait. Ook bij oudere Macs is deze techniek bruikbaar. Apple stelt dat bij zijn nieuwste laptops met ingebouwde batterij kalibratie niet nodig is. Ben je niet zeker of je mac bij deze groep behoort, check dan de handleiding of online documentatie.

Over hoe regelmatig je moet kalibreren lopen de meningen uiteen. De meeste fabrikanten raden aan om eens in de twee of drie maanden te kalibreren, anderen stellen dat je gerust langer mag wachten. Hecht je belang aan een correcte weergave, dan kalibreer je beter te veel dan te weinig.

Hoe kalibreren?

Op zich is kalibreren niet moeilijk. Het komt er gewoon op aan om je batterij volledig op te laden en nadien helemaal leeg te laten lopen. Zo weet je laptop weer beter hoeveel capaciteit je accu bezit.

Sommige fabrikanten leveren kalibratiesoftware, maar dat is niet noodzakelijk.

Sommige fabrikanten leveren kalibratiesoftware bij hun laptops. Het loont dus om eens na te gaan of er geen programma op je machine staat dat automatisch het heft voor jou in handen neemt. Controleer de website van de fabrikant en raadpleeg de documentatie van je laptop.

Vind je geen software aan boord van je machine, dan is dat geen probleem. Je kan het ook manueel uitvoeren. Een kalibratie heeft geen impact op de prestaties van je laptop. Ook als een fabrikant stelt dat er geen kalibratie nodig is, kan het geen kwaad om de handelingen uit te voeren. Het vraagt alleen wat tijd.

Energie-instellingen

Als eerste stap moet je ervoor zorgen dat je laptopbatterij volledig opgeladen is tot 100 procent. Laat daarna de batterij voor twee uur rusten terwijl je de laptop in het stopcontact laat. Je mag de computer nog gebruiken, maar niet voor zware taken die je laptop verhitten. Het doel van het rusten is om je batterij te laten afkoelen. Hiernaa moet je de batterij opnieuw laten leeglopen, maar om er zeker van te zijn dat dat correct gebeurd, moet je enkele dingen checken in de energie-instellingen.

Om de energie-instellingen te vinden open je als eerste stap het Configuratiescherm en gaj e naar ‘Energiebeheer’. Klik op ‘De schema-instellingen wijzigen’ en daarna ‘Geavanceerde energie-instellingen wijzigen’. Zoek in het venster het onderdeel ‘Batterij’.

In de energie-instellingen moet je twee opties aanpassen.

Nu moet je twee opties nakijken. Controleer bij ‘Actie bij kritiek batterijniveau’ dat bij ‘Op batterij’ de optie ‘Sluimerstand’ is geactiveerd. Ga daarna naar ‘Kritiek batterijniveau’ en zet de optie ‘Op batterij’ naar 5 procent. Bij sommige laptops kan je niet tot 5 procent gaan, hier moet je dan het percentage zo dicht bij 5 procent instellen als mogelijk is.

Laat de batterij nu leeglopen tot je laptop naar sluimerstand overschakelt. Je kan je computer in de tussentijd gebruiken. Zit je niet op je computer, zorg er dan voor dat je toestel niet automatisch het scherm uitschakelt of zichzelf afsluit. Ga terug naar het venster ‘De schema-instelligen wijzigen’ om dit aan te passen en te voorkomen dat je computer energie gaat besparen.

Laat je computer vijf uur met rust nadat deze op sluimerstand overgaat. Nadien steek je je laptop weer in het stopcontact en laat je de batterij volledig opladen naar 100 procent. Hiermee heb je de kalibratie afgerond. Je kan nu je energie-instellingen terug wijzigen.