kaart kompas

 Microsoft creëerde met Windows 10 een schizofrene situatie: je had een vernieuwd instellingenscherm waar je je pc kon aanpassen, maar ook het oude configuratiescherm uit Windows 7 en 8 bleef beschikbaar voor wie dat wilde. De toestand is nog altijd hetzelfde, maar Microsoft heeft het klassieke venster wel verder weggestopt door een directe knop naar het configuratiescherm te verwijderen. Ik som enkele manieren op waarmee je het menu alsnog kan bereiken.

Stap 1 / Zoeken

Wie geregeld op zoek gaat naar een van de dieper begraven menu’s van Windows 10, weet dat het zoekveld op de Startbalk heel wat tijd kan uitsparen. Wanneer je hier Configuratiescherm intikt kan je met een klik het venster openen. Een andere weg is met de sneltoets WIN+R, waar je in het zoekveld Control typt en op OK klikt.

Stap 2 / Verkenner

Wie liever geen gebruik maakt van de zoekopties van Windows, kan nog een knop naar het Configuratiescherm vinden in Windows Verkenner. Open het venster in kwestie en selecteer Deze computer. Bovenaan in het veld waar het locatie-pad van je opzoekingen normaal verschijnt, heb je een naar rechts wijzend pijltje. Klik dit aan om een menu te openen waarin de knop Configuratiescherm staat. Of je kan links bij het mappenoverzicht met je rechtermuis klikken (zonder een map te selecteren) en de optie Alle mappen weergeven inschakelen. Hierdoor verschijnt het Configuratiescherm ook in het overzicht.