Hoewel je tegenwoordig op steeds meer plaatsen gebruik kunt maken van een wifi-verbinding, verbruik je natuurlijk nog steeds mobiele data. Vaak is het overmatig gebruik van mobiele data de oorzaak van een onverwacht hoge rekening. Hoe kun je dit eigenlijk voorkomen? Hieronder geven we je enkele tips waarmee je jouw mobiele data perfect kunt beheren.

1. Gebruik wifi, ontwijk wifi-assistentie

Het is altijd aan te raden om gebruik te maken van wifi. Je zult versteld staan van de vele plaatsen waar dit beschikbaar is. Let er overigens wel op dat je de wifi-assistentie uitschakelt. Smartphones zoals de iPhone 7 hebben dit automatisch aanstaan. Bij deze optie schakelt je telefoon over op 3G of 4G als de wifi-verbinding traag is. Handig natuurlijk, maar het kost wel veel data.

2. Doe zo veel mogelijk offline

Of je nu een Samsung Galaxy S7 of een iPhone hebt, deze tip werkt voor elke smartphone. Doe zoveel mogelijk offline. Bij Spotify en Apple Music kun je bijvoorbeeld afspeellijsten maken die je kunt beluisteren zonder dat er internet nodig is. Het is ook mogelijk om dit met YouTube-video’s te doen, en sinds kort zelfs met Netflix.

3. Welke apps gebruiken mobiele data?

Overzicht is natuurlijk ontzettend belangrijk wanneer je jouw mobiele data wilt beheren. Kijk ook eens bij je instellingen welke applicaties er gebruik maken van mobiele data. Je hoeft namelijk lang niet alle apps daar toestemming voor te geven. Geef enkel toestemming aan de apps waarbij je die mobiele data ook écht nodig hebt. Anders kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een app uitgebreid geüpdatet wordt met gebruik van mobiele data.

4. Houd je verbruik in de gaten

De meeste providers hebben een app beschikbaar waarmee je jouw verbruik precies in de gaten kunt houden. Op die manier voorkom je dat je ongemerkt teveel data verbruikt en weet je gedurende de maand of je het iets rustiger aan moet doen of juist niet. Daarnaast sturen sommige providers tevens waarschuwingsberichten als je op de helft of op 75% van je totale MB’s zit.