microsoft cache

 

Microsoft plant een grote make-over voor het traditionele klembord. Dat moet gebeuren door de introductie van Microsoft Cache, een nieuwe app. De software is momenteel nog in ontwikkeling en zal pas officieel zijn debuut maken met de Creators update in het voorjaar. Er zijn echter al onofficiële versies in omloop.

Kopiëren, knippen en plakken zijn drie acties die ondertussen onontbeerlijk zijn om snel te werken op je computer, of het nu het schrijven van een tekst betreft of het kopiëren van een URL naar de adresbalk. Toch denkt Microsoft dat het proces nog veel beter kan. Op dit moment ben je nog beperkt tot één toestel als je iets kopieert, en je kan maar één object per keer kopiëren met de gewone sneltoetsen. Blijft er iets op je klembord staan, dan kan dat ook een deel van je RAM opslokken. De Cache-app zal die limieten aanpakken.

Klembord in de cloud

Wil je wachten tot Microsoft een preview van Cache ter beschikking stelt, dan kan je je alvast opgeven voor de bèta. De software is echter al gelekt, waardoor een officieuze versie te downloaden en te installeren is. Sommigen konden zo al aan de slag gaan met het programma, maar Microsoft lijkt de toegang later weer te hebben beperkt tot een besloten testgroep.

Microsoft cache
bron: www.makeuseof.com

Op basis van informatie van de enkelen die Cache al wel getest hebben, lijkt het ernaar uit te zien dat het een soort van clouddienst wordt. Het programma laat toe om eenvoudig volledige teksten te kopiëren. De app zal kopieën ook effectief opslaan in zijn geheugen, waardoor het fragment niet overschreven wordt bij een volgend stuk dat je kopieert. Die bestanden zullen ook beschikbaar zijn op alle toestellen waarop Cache staat. Verder maakt de tool het ook mogelijk om de opgeslagen bestanden aan groepen toe te wijzen en dus te organiseren.

Caches functies vertonen sterke gelijkenissen met wat de apps Pocket of Instapaper nu al doen, maar de software zit natuurlijk nog in bèta. Hoe Cache exact zal functioneren wanneer het officeel ten tonele verschijnt, kan nog veranderen.