Apples nieuwe Macbooks zetten in op een bijzondere toevoeging: de Touch Bar. Afhankelijk van welke applicatie je gebruikt, krijg je aangepaste functietoetsen op je toetsenbord aangeboden in aan aanraakstrook. Die strook ondersteunt tevens een vingerafdrukscanner, wat van de Touch Bar een gewilde feature maakt. Dankzij Andreas Verhoeven en Robbert Klarenbeek, twee Nederlandse ontwikkelaars, kan je de functionaliteit van de Touch Bar alvast op elke Mac gebruiken.

Tenminste, indien je computer het jongste macOS Sierra ondersteunt. Om het ding te doen werken, moet je build 10.12.1 16B2657 draaien en de benodigde bestanden downloaden op de GitHub-pagina van de twee heren. Je installeert de applicatie en je kan meteen aan de slag. De Touch Bar verschijnt op je scherm en kan je aanklikken door de Fn-knop in te drukken.

 

touchbar op elke mac

 

Net als bij de echte Touch Bar zullen de knoppen zich aanpassen per applicatie – indien ze ondersteund worden. Dat is het geval voor applicaties van Apple, maar voor andere programma’s moet je mogelijk nog wachten.

Echte kenners is het waarschijnlijk al opgevallen: de echte Touch Bar werkt met een aanraakschermpje. Aangezien geen enkele Macbook, Mac Pro of iMac een aanraakscherm bezit, kan je een iPad inschakelen. Door de instructies te volgen op de GitHub-pagina (en de applicatie te sideloaden via Xcode) kan je, met behulp van een usb-kabel, de iPad aansluiten aan je Mac om op die manier een aanraakversie van de Touch Bar te gebruiken.