Met de lancering van Proximus Tuttimus bieden de twee voornaamste aanbieders van triple play-pakketten in Vlaanderen voortaan ook allebei een quad play-pakket aan, dat vaste en mobiele diensten combineert. We proberen klaarheid te scheppen in beide pakketten en wat ze te bieden hebben voor hun prijs.

Mobiele data

Zowel Proximus Tuttimus als Telenet Wigo komen in drie verschillende formules die zich onderscheiden door de hoeveelheid mobiele data die je krijgt. Allebei komen ze in versies met 2 GB, 5 GB of 10 GB mobiele data.

2 GB 5 GB 10 GB
 Proximus Tuttimus 88,95 euro (1 sim) 99,95 euro (1 sim) 110,95 euro (1 sim)
 Telenet Wigo 100 euro (max. 2 sim) 120 euro (max. 5 sim) 140 euro (max. 5 sim)

 

Het grote verschil zit hem in het aantal simkaarten waar je al die data mee kan gebruiken. Proximus beperkt zich tot één simkaart, Telenet laat toe om de data over meerdere simkaarten te verdelen, met een minimum van 1 GB per simkaart. De formule met 2 GB ondersteunt maximaal twee simkaarten. Kies je voor 5 of 10 GB, dan kan je dat volume over maximaal vijf simkaarten verdelen.

Wil je aan Proximus Tuttimus extra simkaarten toevoegen, dan betaal je per simkaart per maand 14 euro voor 2 GB, 25 euro voor 5 GB of 36 euro voor 10 GB. Heb je maar één simkaart nodig, dan komt Proximus er altijd voordeliger uit. Van zodra je meerdere simkaarten wil afnemen, wordt het ingewikkelder.

[related_article id=”187172″]

Neem bijvoorbeeld een gezin van drie personen. De vader is een grote verbruiker van mobiele data, maar moeder en kind zijn een stuk zuiniger. Bij Telenet kan deze familie opteren voor de 10 GB-formule, waarvan de vader zich 5 GB toe-eigent en moeder en kind respectievelijk 3 en 2 GB. Ze betalen hiervoor 140 euro per maand. Voor een gelijkaardig aanbod bij Proximus kan deze familie kiezen voor de 5 GB-formule, aangevuld met twee extra simkaarten met 2 GB data. Daarvoor betalen ze dan 116,95 euro per maand.

Een gezin met vijf personen dat kiest voor de 10 GB-formule en 2 GB data uitdeelt aan elk gezinslid, komt dan weer net iets voordeliger uit bij Telenet Wigo: 140 euro ten opzichte van 144,95 euro bij Proximus Tuttimus.

Gratis app-gebruik

Proximus biedt bij zijn mobiele abonnementen nog een extraatje dat je niet terugvindt bij Telenet. Bij elk gsm-abonnement krijg je onbeperkt datavolume voor het gebruik van één app, te kiezen uit Facebook, WhatsApp, Snapchat, Instagram, Twitter of Pokémon Go. Eenmaal per maand kan je hiervoor een andere app selecteren.

Telefonie

Telente Wigo-klanten bellen in het binnenland onbeperkt, zowel vast als mobiel. Om voordelig binnen Europa te bellen via de vaste lijn, kan je een supplement van 7,5 euro per maand betalen.

Bij Proximus bel je altijd gratis tussen alle gsm- en vaste nummers van je Tuttimus,  maar wie opteert voor de goedkoopste (2 GB-)formule is beperkt tot 120 inbegrepen mobiele belminuten. In de daluren bel je wel altijd gratis met de vaste lijn, zowel nationaal als internationaal.

Internet

Telenet Wigo biedt internet over de kabel met een maximale downloadsnelheid van 200 Mbps en een uploadsnelheid van 20 Mbps. Voor de goedkoopste (2 GB-)formule geldt een downloadlimiet van 200 GB. De twee andere pakketten zijn “onbeperkt”, wat in praktijk bij Telenet neerkomt op een limiet van 750 GB.

[related_article id=”181883″]

Proximus Tuttimus biedt internet over VDSL2 met een maximale downloadsnelheid van 100 Mbps, een uploadsnelheid van 15 Mbps. De downloadlimiet is bij elke formule “onbeperkt”, wat in praktijk bij Proximus neerkomt op een limiet van 500 GB. Daarbovenop krijg je ook 10 GB opslag in de Proximus Cloud.

Beide operatoren geven bovendien toegang tot hun netwerk van gratis wifi-hotspots.

Televisie

Proximus Tuttimus geeft toegang tot meer dan 80 zenders en laat toe om via TV Replay tot 36 uur terug uitgesteld te kijken. Via de Proximus TV-app kan je op al je schermen naar digitale televisie kijken. Verder krijg je 3 maanden Netflix cadeau en kan je iedere maand één gratis film bekijken uit de catalogus van Proximus. Ten slotte zit ook één tv-bundel naar keuze inbegrepen in het abonnement, te kiezen uit All Kids, Belgisch Voetbal, International Sports, Entertainment Channels, Movies & Series Pass of Adult Pass. Extra zenderpakketten kosten tussen 5 en 9,95 euro.

Bij Telenet Wigo krijg je toegang tot 85 zenders, die je eveneens op al je schermen kan bekijken via de Yelo Play-app. Om toegang te krijgen tot uitgesteld kijken, films, series en extra zenderpakketten, betaal je bij Telenet een supplement van 10 euro voor Play of  24,95 euro voor Play More. Play Sports kost 18,40 euro per maand.

Conclusie

We begonnen vol goede moed aan dit overzicht, maar het werd al snel duidelijk dat het onderscheid tussen beide pakketten helemaal niet zo duidelijk is. Alles hangt af van de persoonlijke behoeften van jou en je gezin, en dan in het bijzonder wat betreft de nood aan mobiele data. Proximus Tuttimus lijkt door de band genomen net iets voordeliger dan Telenet Wigo, maar dat neemt niet weg dat beide pakketten een flinke duit kosten. Je krijgt daar ook veel voor terug, maar je maakt toch best eerst de vergelijking of het niet voordeliger is om een aantal losse abonnementen te combineren, alvorens te kiezen voor een alles-in-één-pakket.