In 2014 maakte Giroptic furore met de allereerste 360-gradencamera die beelden in Full HD-resolutie kon schieten. De zogenaamde waterdichte ‘360cam’ kostte 499 euro. Drie jaar later lanceerde de start-up een nieuwe camera die je eveneens kan aansluiten op je smartphone, maar daarvoor schroefde het bedrijf het prijskaartje stevig terug.

De Giroptic iO ziet er vreemd uit, door zijn ongewone vormfactor en speelse blauwe kleur. Je plaatst hem op je smartphone, installeert de bijhorende app en je kan ermee aan de slag. Om te filmen en tegelijkertijd het scherm te bedienen van je telefoon, moet je hem wel op zijn kop houden. De laadpoort in smartphones steekt immers meestal aan de onderkant.

Livestreaming

Beelden opnemen is een fluitje van een cent: de app is erg overzichtelijk en laat je toe om zowel foto’s als video’s in 360° te schieten. Daarna kan je, indien gewenst, ze meteen op sociale media delen. Ook kan je live video streamen, bijvoorbeeld via YouTube. Helaas is de resolutie van de beelden wel erg beperkt: foto’s neemt hij wel in 4K-kwaliteit (wat neerkomt op ongeveer Full HD per kijkrichting), maar zijn maximale resolutie voor video’s bedraagt amper 1.920 bij 960 pixels. De beelden zullen scherp genoeg zijn om te bezichtigen op je smartphone, maar wil je ze nadien bekijken door een virtual reality-bril, dan schaf je beter een duurder model aan.

[related_article id=”220256″]

Er zijn drie varianten van de Giroptic iO: eentje met Lightning-poort voor iPhone-toestellen, en eentje met USB-C en microUSB voor Android-smartphones. Dat is wat jammer: heb je momenteel nog een smartphone met microUSB maar wil je later een nieuwe telefoon met USB-C-poort aanschaffen, dan is deze camera niet meer compatibel. Bovendien steekt dit speeltje niet erg stevig in de poort: uit schrik dat hij zou vallen hield ik hem meestal met mijn linkerhand vast.

Al bij al is de Giroptic iO een nicheproduct: een leuk gadget voor selfieliefhebbers, maar je botst snel tegen zijn grenzen aan. Gezien zijn lage prijskaartje mag je natuurlijk ook niet het neusje van de zalm verwachten.