Nokia 6

Je merkt meteen bij het vastnemen van de Nokia 6 dat deze telefoon verfijnder is dan de goedkopere Nokia 5. De metalen behuizing van het toestel voelt steviger en meer kwaliteitsvol aan. Het toestel is ook groter: 5,5 inch tegenover 5,2 inch. Het resulteert in een smartphone die erg breed is. Hoe je je daarbij voelt hangt uiteraard van je voorkeur af, maar voor ons was dit toch wel het absolute maximum.

Voordeel van de twijfel

De Nokia 6 beschikt over een full HD-resolutie en heeft onderaan een vingerafdrukscanner. Bij de Nokia 5 stelden we vast dat die scanner verschrikkelijk slecht was; de prestaties op de Nokia 6 zijn een pak beter maar nog altijd niet perfect. Af en toe had het toestel een tweede poging nodig om onze vinger te herkennen. Net als bij de andere Nokia’s is de software op het toestel een pluspunt. We konden genieten van een zuivere Android-ervaring, vrij van bloatware. De Android Nougat 7.1.1 die op de smartphone staat is relatief recent. Nokia heeft beloofd dat al zijn smartphones een upgrade naar Android Oreo krijgen. Wel meer fabrikanten hebben op dit vlak dure beloftes gedaan die ze nadien niet zijn nagekomen, maar ik ben geneigd om Nokia het voordeel van de twijfel te gunnen. Kijken we naar de snelheid, dan is er op de Nokia 6 weinig aan te merken. Het toestel draaide tijdens het testen vlot. In absolute cijfers gaat het ook zonder problemen mee met de concurrentie.

Grote batterij

De Nokia 6 onderscheidt zich vooral door zijn autonomie: van alle huidige middenklasse-toestellen presteerde deze smartphone het beste op onze video-test. Een beetje verrassend zelfs, aangezien de batterij met 3.000 mAh niet opvallend groot is. Maar ook onze praktische test bevestigde hetzelfde: dit is een toestel waar je twee dagen gebruik uit kan halen op één laadbeurt. De keerzijde is dat de smartphone nogal traag oplaadt, waardoor je wel langer met je microUSB-kabel aan het stopcontact hangt.

Wat valt er nog te zeggen? De 16MP-camera die je op de Nokia 6 terugvindt is erg degelijk en levert scherpe resultaten af. Vooraan heb je een 8MP-selfiecamera waarvan de foto’s ook niet verkeerd zijn. Nokia voorziet 32 GB aan opslag op het toestel, wat voor de meeste gebruikers meer dan genoeg zal zijn.

Van de drie originele Nokia’s die het bedrijf dit jaar op de markt bracht, is de Nokia 6 zonder twijfel het meest interessante toestel. De smartphone mag zeker niet in je kandidatenlijst ontbreken wanneer je op zoek bent naar een betaalbare telefoon met uithoudingsvermogen.