De Arlo Pro heeft zowel visuele veranderingen ondergaan als functionele aanpassingen onder de motorkap ten opzichte van de eerste draadloze camera die Netgear op de markt bracht. Het basisstation van het pakket heeft een meer gestroomlijnde look gekregen en de camera’s hebben dezelfde vorm behouden, maar zien er iets meer afgeborsteld uit. De twee belangrijkste vernieuwingen: de toevoeging van audiomogelijkheden en een herlaadbare batterij.

Eenvoudige installatie

Het pakket waarmee ik aan de slag ging, bevat het Arlo Pro basisstation en één camera. Netgear voorziet online een heldere handleiding om het camerasysteem operationeel te maken, met eenvoudig te volgen stappen. Enkele problemen met de internetverbinding daar gelaten, heb ik mijn camera op een halfuur tijd gebruiksklaar gemaakt en via de app gekalibreerd. Toch op de valreep nog een probleem: wanneer de app een firmware-update downloadt, verliest hij opeens de verbinding met het basisstation. Met het verwijderen van het apparaat en het opnieuw toevoegen in de app is dit probleem opgelost, maar ik merk in de dagen hierna dat het af en toe nog wel eens voorvalt. Gelukkig telkens maar voor enkele momenten, waarna de app zich herstelt. Verder reageert die Arlo-applicatie soms nogal traag.

Potentiële Videofoon

De camera zelf is compact en handig op een muur aan te brengen met een magnetische houder. Je kan tot 10 camera’s toevoegen aan het Arlo-systeem, al beperkt het gratis abonnement je wel tot 5. Voor een modaal gezin schat ik dat dat echter genoeg is, net zoals het feit dat de videobeelden 7 dagen lang in de cloud worden bewaard en gelimiteerd zijn tot maximum 1 GB. De Arlo Pro-camera beschikt over een accurate bewegingsdetector om onverwachte bewegingen op te pikken, en heeft nu ook de mogelijkheid om audio op te nemen of uit te zenden – zo kan je het toestel ook als een videofoon gebruiken.

Het is alleen spijtig dat je het camerabeeld niet kan bewegen en niet kan inzoomen. De aanwezigheid van nachtzicht zorgt dat je ook tijdens de vroege uurtjes een duidelijk beeld hebt van wat er zich voor de camera afspeelt. De meldingen van beweging of geluid die de camera naar je e-mailadres of smartphone verstuurt, komen met enkele seconden vertraging aan. De batterij zou het zo’n 4 maanden moeten uithouden, waarna je deze kan herladen.

IFTTT

Via geofencing of via de planningsfunctie zorg je ervoor dat je niet constant berichten aankrijgt omdat je langs de camera loopt. Je kan camera’s ook afzonderlijk instellen om alleen te activeren bij beweging of bij geluid. Daarnaast maakt het Arlo IFTTT-kanaal het mogelijk om automatische acties te koppelen aan de bewegingen of geluiden die de camera opvangt.

De initiële investering in een Arlo Pro-systeem ligt hoog, maar je koopt er een flexibel inzetbaar beveiligingssysteem voor dat eenvoudig te installeren is. Netgear zou nog wat moeten sleutelen aan de app, maar aan de hardware op zich is weinig op te merken.