De Switch Alpha 12 is Acers versie van de Microsoft Surface. Het toestel werkt volgens exact dezelfde principes: het tabletdeel is uitgerust met een flexibele staander, terwijl een rigide hoes bij het openklappen dienst doet als toetsenbord. De Switch Alpha 12 is iets dikker dan beschikbare alternatieven, maar concurreert vooral met hen op het gebied van prijs. Voor amper 1.000 euro krijg je immers een tablet uitgerust met Core i5-processor en een SSD van 256 GB. Het 12 inchscherm krijgt een WQHD-resolutie mee en ziet er erg goed uit. Enkel de hoeveelheid RAM valt wat tegen: 4 GB is net iets te weinig om de enthousiaste multitasker tevreden te stellen. Bij de concurrentie betaal je echter een stuk meer voor vergelijkbare specificaties.

Het toetsenbord werkt erg goed, met dank aan de stevigheid van de hoes. De vormgeving van Acer is solide genoeg om laptopwerk op je schoot mogelijk te maken. Het eerder dikke tabletdeel is verder uitgerust met USB-C, maar ook met een volwaardige USB 3.0-poort. Acer kijkt met deze hybride naar de zakelijke markt en zet Windows 10 Pro op het toestel.

Als laptop kan de hybride zich meten met de beste toestellen uit deze test, als tablet iets minder. Het dikkere en loggere frame betekent dat de Alpha 12 net iets minder aangenaam is om als tablet in te zetten. Verder is de autonomie niet spectaculair te noemen. Vijf uur haalt de Alpha 12 net niet. 

Systeemeigenschappen: Intel Core i5-6200U, 4 GB RAM, Integrated Graphics, 256 GB SSD, 12 inch glossy aanraakscherm (2.560 x 1.440), Windows 10 Pro