RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Lees- en schijfsnelheid
  • Licht
  • Dun en strak design
  • 200 GB aan cloudopslag
  • Scherpe prijs
CON
  • Er bestaan nog goedkopere opties

Seagate's nieuwse externe harde schijf is in alle opzichten beter dan zijn voorganger. Toch gaat de prijs niet omhoog.

Seagate, één van de enige drie fabrikanten van harde schijven in de wereld, brengt met de Backup Plus Ultra Slim een nieuwe externe harde schijf op de markt. Seagate heeft al een heleboel externe harde schijven in de rekken, waaronder exemplaren die draadloos te verbinden zijn met je smartphone en schijven met een ingebouwde batterijcapaciteit.

Stijlvol

De Ultra Slim is de opvolger van de Backup Plus Slim en de nieuwe schijf is, hoe kan het ook anders, nog dunner dan zijn voorganger. De externe schijf meet amper 0,96 centimeter in de hoogte, tegenover 1,21 centimeter voor de gewone Backup Plus Slim. De rest van de afmetingen blijft wel gelijk: met 11,3 cm op 7,6 cm past ook deze schijf in een (flinke) broekzak. Voor het gewicht hoef je de harde schijf niet thuis te laten: het ding weegt slechts 140 gram.

De externe schijf is veel mooier dan je voor deze prijs zou verwachten. De bovenkant is vervaardigd uit metaal met een licht bollenreliëf. Op de zwarte achterkant is het Seagate-logo subtiel verwerkt. Het geheel oogt erg stijlvol. Deze schijf is echter niet de mooiste, noch de dunste uit het Seagate-gamma. Daarvoor moet je bij de Seagate Seven zijn: een design opslagmedium met bijhorende meerprijs.

Topprestaties

De externe schijf werkt via usb 3.0 en is compatibel met Windows en Mac. Recht uit de doos is ze weliswaar geformatteerd voor Windows (NTFS), maar dat kan je naar believen veranderen. De harde schijf presteert uitstekend met lees- en schrijfsnelheden van 130 MBps. Dat zijn sequentiële snelheden: de schijf haalt ze wanneer je grote bestanden wegschrijft. Een videobestand van 1 GB staat met andere woorden in minder dan acht seconden op de harde schijf. Dat is net iets sneller dan de meeste gelijkaardige producten, al is het verschil niet groot.

Een heleboel kleinere bestanden wegschrijven, duurt langer, al naargelang het specifieke scenario, maar ook hier zet de Backup Plus Ultra Slim topprestaties neer.

Seagate Dashboard

De enige aanwezige bestanden op de harde schijf zijn een garantiedocument en een klein exe-bestand (en een dmg-bestand voor Mac) dat je na het dubbelklikken naar een website brengt, waar je de schijf kan registreren. Dat is een goed idee, want als beloning krijg je een mooie 200 GB aan OneDrive-opslag, en dat voor een periode van twee jaar. Vervolgens kan je het Seagate Dashboard downloaden. Dat is een applicatie die je kan gebruiken om back-ups in te stellen en te beheren, maar je kan natuurlijk ook gebruik maken van je eigen favoriete programma. Tot slot biedt Seagate de Lyve-app aan waarmee je foto’s kan bekijken, maar die doet in essentie niets dat OneDrive of Google Foto’s niet doet.

Je koopt deze schijf niet voor de software, maar wel voor het kleine formaat, de scherpe prijs, het design en de prestaties. Wie op zoek is naar externe opslag vindt hier een steengoed product, als is de Backup Plus Slim ook nog steeds een goede keuze. Die is minder mooi, maar net iets goedkoper.