First person-spellen spelen zich meestal af tussen de tweede wereldoorlog en nu. Op de occasionele uitzondering na willen ontwikkelaars hun spel laten plaatsvinden in een periode waarin er machinegeweren bestaan.

Ubisoft gooit het met Far Cry Primal over een totaal andere boeg: het spel begint met een teller waarop het jaartal van vandaag te zien is. Die tikt razendsnel terug tot het jaar 10.000 voor Christus: de prehistorie. Weg met de machinegeweren dus, weg met de granaten, weg met wagens, vliegtuigen, kortom, zowat alles wat je gewoon bent in een spel als Far Cry.

Knuppelen

In Far Cry Primal is je naam Takkar en ga je vijanden te lijf met een knuppel, een boog en een speer. Het concept klinkt intimiderend, maar Far Cry Primal laat je er rustig aan wennen. Ondanks de weinig familiaire setting zullen bepaalde kernelementen van het spel de Far Cry-veteraan bekend in de oren klinken. Je moet grote kampvuren claimen om zicht te krijgen op een deel van de grote spelwereld en je moet kampen en dorpen van vijanden uitmoorden en overnemen om ze voor jezelf te claimen.

Naarmate je meer van de wereld verkent en sterker wordt, overtuig je meer volksgenoten, Wenja, om in je dorp te komen wonen. De Wenja worden immers opgejaagd door de Udam, een ras van kannibalen met een Neanderthaler-uiterlijk. Voor zowat al je acties krijg je XP en zodra je een level stijgt, krijg je een punt om uit te geven aan een nieuwe vaardigheid. Welke vaardigheden beschikbaar zijn, hangt af van wie er in je dorp woont en in welke mate je dat dorp al van upgrades voorzag.

Trouwe viervoeters

Dieren spelen een centrale rol in deze Far Cry, meer nog dan in vorige edities. Niet alleen zijn ze een bron van grondstoffen voor het upgraden van je materiaal, ze zijn tevens geduchte vijanden en trouwe compagnons. Je kan wilde dieren immers temmen zodat ze aan je zijde vechten. Aanvankelijk trek je door het oerwoud met een trouwe wolf, maar al snel kan je het vertrouwen van een hele schare aan andere interessante dieren winnen.

Eens ze getemd zijn, kan je hen voor jou laten vechten, of je kan erop rijden, zodat je sneller van punt A naar punt B kan gaan. Het duurt niet lang voor je een band zal opbouwen met één specifiek dier, maar je zal tussendoor moeten wisselen om de verschillende eigenschappen van de dieren te benutten. Een mammoet is beresterk maar traag, een tijger is bliksemsnel en krachtig, maar gaat ook sneller dood. Experimenteren is de boodschap.

Uil-drone

Tussendoor kan je de hulp inroepen van je trouwe uil. Je kruipt dan in de huid van het dier en bestuurt het als een soort verkenningsdrone. Na verloop van tijd kan je ook vijanden aanvallen met de drone of bommen (zoals zakken gevuld met bijen) gooien.

De wereld ziet er bijzonder mooi uit, maar kan soms nogal eentonig worden. Je kan snel heel veel doen en wordt vervolgens maar traag sterker. Na verloop van tijd lijkt alles nogal op iets dat je al gedaan hebt. Daar tegenover staat wel dat het spel je nooit oppermachtig zal maken: een mammoet bestrijden, is op het einde van het verhaal nog steeds behoorlijk pittig. Het landschap Oros is brutaal maar mooi tegelijk en het uitstekende geluidsdesign geeft je echt het gevoel in een prehistorische jungle rond te lopen.

Verfrissend

Far Cry Primal is een heel ander type spel dan we gewoon zijn, en dat is een goed teken. Het is een aangename verandering van speelstijl, iets wat de Far Cry-serie nodig had. Enkel het progressiesysteem verdient wat verbetering, zodat de drang om te spelen tot op het einde groot blijft. Misschien moet ontwikkelaar Ubisoft werk maken van een aparte Primal-serie, want we merken dat er nog behoorlijk wat potentieel in deze prehistorische omgeving zit. Wij zijn fan, hopelijk jullie ook.

Win een Far Cry Primal prijzenpakket!

Met dank aan Ubisoft mogen we één lezer gelukkig maken met een Far Cry Primal prijzenpakket! Daarin zitten volgende items:

  • Pc-versie Far Cry Primal
  • A2-poster
  • T-shirt (maat L)
  • Cloth patch

Om kans te maken op het pakket volstaat het om via onderstaand formulier je e-mailadres achter te laten. De wedstrijd wordt afgesloten op woensdag 30 maart om 12 uur. Daarna wordt uit alle inzendingen een gelukkige winnaar getrokken. Hij of zij zal per e-mail worden op de hoogte gebracht en krijgt het pakket daarna toegestuurd.

De wedstrijd is afgelopen. De winnaar werd persoonlijk gecontacteerd.