Elke keer er iemand op de redactie komt en ons alles ziet inschakelen met één afstandsbediening, komt hij meteen vragen wat dat wonderlijk voorwerp is en hoeveel het kost. Velen denken bij een universele afstandsbediening nog steeds aan die vervelende, goedkope modellen waar je met codes moest goochelen om tot een halfslachtig resultaat te komen. De Logitech Harmony-reeks pioniert al jaren in dit segment en met de Harmony Elite voegt het radiofrequentie (RF) toe voor nog meer comfort en flexibiliteit.

Radiofrequente stralen

Wat is het nut van RF en het bijhorend prijskaartje? RF zorgt ervoor dat je toestellen kan bedienen die niet zichtbaar hoeven te zijn. Ideaal voor apparatuur die je liever in een kast wilt plaatsen, of die logischerwijs achter jou staat, zoals een projector. Het meegeleverde kleine ‘doosje’ meet zeven bij acht centimeter en vertaalt de RF-signalen naar het klassieke infrarood dat je digicorder, stereo of versterker wel probleemloos bedient. Het handige van dat doosje is dat je er ook gewoon je smartphone of tablet op kan connecteren via de Harmony-app (Android en iOS). Dat betekent dat je niet enkel maar één afstandsbediening koopt, maar potentieel ook meerdere. Het enige wat je moet doen, is je smartphone op hetzelfde netwerk aansluiten; de configuratie wordt automatisch overgedragen.

Heb je vroeger al een Harmony-afstandsbediening gehad? Dan kan je probleemloos met je account alle info naar de nieuwe afstandsbediening overzetten. Die verschijnt dan mooi op het grote aanraakscherm van de Harmony Elite. Het play/pauze/terug- en doorspoelen-gedeelte zit daar direct onder, met daaronder de vierpuntdruktoets. Het ontbreken van fysieke numerieke toetsen is een gemis, maar het grote scherm biedt wel meer opties en flexibiliteit. De afstandsbediening ziet er trouwens wel heel mooi en stevig uit en ligt ideaal in de hand.

Immense database

De database van ondersteunde toestellen is werkelijk immens, met meer dan 225.000 apparaten. De kans is bijzonder groot dat jouw toestellen er wel tussen zitten, of op zijn minst een dichte variant ervan. De installatie op je computer verloopt vlot, maar neem bij voorkeur wel een laptop mee naar de woonkamer. Zo voorkom je dat je meer dan tien keer op en neer moet wandelen om de exacte aansluiting te zien waarin bijvoorbeeld een HDMI-stekker zit.

De Harmony Elite is zonder twijfel het neusje van de zalm qua universele afstandsbedieningen. Hij ondersteunt voortaan ook IFTTT en de compatibiliteit van een aantal courante domoticatoepassingen maakt het de strafste afstandsbediening op de markt. Heb je enkel ambitie om je woonkamer te automatiseren en tien afstandsbedieningen permanent in de kast te kunnen stoppen, dan is de Harmony Elite een uitstekende keuze. Heb je geen boodschap aan RF? Dan presteert de Harmony Touch net zo goed voor 170 euro minder, maar moet je de app-functionaliteit laten vallen.